Unitatile sanitare sucevene vor putea angaja medici fara rezidentiat


Intră acum și în grupul de

Carenţa de medici din unităţile sanitare sucevene va putea fi diminuată prin angajarea de absolvenţi de medicină, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat. Începând de joi, Ministerul Sănătăţii a înaintat în dezbatere publică, pe pagina web www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, proiectul de Ordonanţa de modificare şi completare a Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului.

Conform proiectului de act normativ, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.

În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale.

Proiectul Ministerului Sănătăţii va da posibilitatea tinerilor absolvenţi să fie încadraţi în unităţile sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenţă medicală din aceste unităţi.
„Atenţia noastră se îndreaptă către medicii tineri şi căutăm diverse soluţii pentru a-i aduce mai repede în sistem şi pentru a-i păstra aici. Propunerea noastră va da posibilitatea absolvenţilor de medicină să lucreze, sub îndrumare, fără drept de parafă sau semnătură, în anumite secţii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, până la următorul concurs de Rezidenţiat, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii.

Proiectul de act normativ mai prevede ca, începând cu anul III de pregătire în specialitate, rezidenţii să fie incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, aceştia vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu.
În acest fel, Ministerul Sănătăţii urmăreşte responsabilizarea medicilor rezidenţi şi formarea lor prin pregătire practică.

La concursul de rezidenţiat din luna noiembrie a anului trecut, înscrişi pe posturile vacante ale spitalelor din judeţul Suceava sau pe locurile scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii în domeniul medicină, candidaţii suceveni au trecut cu bine de examen. La Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi-au depus dosarele de candidatură 30 de absolvenţi de medicină generală şi 6 de medicină dentară. Din nefericire, doar 4 dintre posturile de rezidenţi scoase de spitalele din judeţul Suceava şi-au găsit şi candidaţi.

Cele 4 posturi din judeţul Suceava, pentru care s-a concurat au fost „adjucecate”. Astfel, postul pentru ATI scos de Spitalul municipal „Sf. Dr. Cosma şi Damian” Rădăuţi a fost obţinut cu 671 puncte, de un candidat ce a făcut „cerere de anonimat” având numărul de concurs 3453, iar cel de neurolog, de Crăcană G. Lucian Jean cu 651 puncte.

La Spitalul Vatra Dornei pe postul ATI, pentru secţia de Chirurgie Generală a fost admis cu 738 de puncte Candrea D. Adrian iar la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, cu un punctaj de 729 a fost admis un candidat cu „cerere anonimat”, având ca număr de concurs 2980.

De fapt, spitalele din judeţul Suceava aveau nevoie de 9 medici rezidenţi, pentru specializări precum anestezie-terapie-intensivă (ATI), medicină de urgenţă, cardiologie, neurologie şi psihiatrie.

Candidaţii suceveni pe domeniul medicină au dovedit o bună pregătire, punctajele obţinute fiind peste limita de promovare, respectiv 544, ultimul candidat sucevean obţinând 566 puncte.


Intră acum și în grupul de