Rectorul USV s-a intors cu noutati in urma vizitei efectuate la Universitatea din Maastricht. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

În perioada 20-22 martie 2012, o delegaţie condusă de rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof.univ. dr. ing. Valentin Popa, s-a deplasat în Olanda unde a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Maastricht precum şi cu reprezentanţi ai consiliului şi mediului de afaceri regional, arată într-un comunicat de presă, Adina Ignat, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei sucevene de învăţământ superior.

Potrivit acesteia, din delegaţie au făcut parte iniţiatorul acestui demers, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, preşedintele Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova – România – Ucraina, alături de prorectorul cu activitatea ştiinţifică al USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian.

„Situată într-un oraş de aproximativ 120.000 locuitori aflat la mai puţin de 40 km de două centre universitare de tradiţie, Liège – Belgia şi Aachen – Germania, Universitatea din Maastricht a reuşit în scurta sa existenţă să atingă o largă recunoaştere internaţională, clasându-se astăzi între primele 300 de universităţi din lume (conform cunoscutului clasament Shanghai ARWU) şi ocupând locul 109 în QS World University Ranking. Discuţiile avute cu reprezentanţii Universităţii din Maastricht au evidenţiat trei factori principali care au stat la baza dezvoltării impresionante din ultimele două decenii: internaţionalizarea universităţii prin utilizarea limbii engleze ca principală limbă de predare în universitate, investiţiile naţionale semnificative în infrastructură prin construirea unui al doilea campus ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 hectare şi un parteneriat regional pentru dezvoltarea transferului tehnologic al rezultatelor cercetării universitare şi al companiilor spin-off.

Pe întreaga durată a vizitei în universitate, delegaţia suceveană a fost însoţită de unul din artizanii acestei dezvoltări, consilierul pentru cercetare şi dezvoltare al universităţii, Harry Fekkers, ce a fost pentru o lungă perioadă de timp Directorul Executiv al Universităţii şi al Holding-ului Universităţii din Maastricht, sub umbrela căruia se dezvoltă parteneriatele de tip public-privat ale universităţii”, se arată în document.

Conform Adinei Ignat, în ce priveşte colaborarea cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, pe termen scurt se are în vedere iniţierea studiilor de fezabilitate pentru dezvoltarea unui program de cercetare în domeniul Bioinformaticii, în parteneriat cu Toxicogenomics Center condus de Director prof. dr. Jos Kleinjans, dezvoltarea unui program de master în domeniul administrării afacerilor (MBA), acreditat internaţional, în parteneriat cu Maastricht School of Management condusă de decanul prof. dr. Peter de Gijsel şi a derularea unei şcoli de vară în domeniul guvernanţei europene în colaborare cu Maastricht Graduate School of Governance. „Aceste proiecte s-au bucurat de un interes major din partea tuturor decidenţilor participanţi la întâlniri. Totodată, cu consilierea Universităţii din Maastricht, se vor demara procedurile pentru crearea Holding-ului Universităţii << Ştefan cel Mare >> din Suceava în scopul intensificării componentei antreprenoriale a universităţii şi a parteneriatelor de tip public-privat destinate dezvoltării universităţii.

Întâlnirile cu reprezentanţi ai conducerii administrative şi ai mediului de afaceri regional, intermediate de oamenii de afaceri olandezi dr. Petre Oostveen şi Sjef Jansen, au evidenţiat relaţia de colaborare şi inter-dependenţă a acestora cu universitatea. Sunt de remarcat parteneriatele de tip public-privat demarate de universitate împreună cu Primăria Oraşului Maastricht şi finanţarea acordată de Fondul de Investiţii al Regiunii Limburg pentru dezvoltarea companiilor spin-off ale universităţii, acestea reflectând o experienţă ce se poate constitui într-un exemplu de bună practică în vederea dezvoltării pe termen lung a universităţii noastre”, se mai arată în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de