Studenti din sase tari europene propun solutii inovative pentru Bucovina. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

În cadrul programului Inno-Natour desfăşurat la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, 24 de studenţi proveniţi din şase ţări europene, au venit cu o serie de soluţii inovative pentru Bucovina, informează într-un comunicat de presă, Alina Moroşan, studentă a USV.

Potrivit acesteia, la Facultatea de Știinţe Economice și Administraţie Publică din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, din data de 7 mai 2012, se desfăşoară cursul intensiv Erasmus IP (Intensive Programmes), finanţat de Uniunea Europeană, prin Lifelong Learning Programme. La acest curs participă 24 de studenţi, din şase țări – Finlanda, Austria, Italia, Slovacia, Bulgaria şi România – precum şi profesori şi experţi din aceleaşi ţări.

„Pe parcursul acestor două săptămâni studenţii au fost împărţiţi în patru grupe de lucru: Servicii turistice inovative (Innovation in tourism/service); Dezvoltarea afacerilor în mediul rural (Land Based Businesses); Natura şi mediul înconjurător (Environmental – Nature and Environment National Parks, Rezervation); Dezoltarea serviciilor turistice din zona urbană/rurală (Urban and Rural Development Tourism/Services).

Astfel, fiecare grupă de lucru a avut sarcina de a realiza un studiu de caz pe o firmă din Suceava, pe care ei au analizat-o, urmând ca după cele două săptămâni studenţii să propună soluţii inovative pentru dezvoltarea acesteia. Firmele pentru care se vor propune soluţii în acest an sunt: Asociaţia Pentru Turism Bucovina, Pensiunea ODN – Șcheia, Pensiunea Hilde’s Residence – Gura Humorului şi Hotelul Sonnenhof – Suceava. Susţinerea finală a proiectelor va avea loc vineri, 18 mai 2012, la care vor participa şi reprezentanţii firmelor la care s-a realizat studiul de caz.

Proiectul se află la cea de-a III-a ediţie. Anul trecut, firmele care au beneficiat de soluţiile inovative ale studenţilor au pus deja în practică o parte din propunerile acestora. De exemplu, pensiunea Leagănul Bucovinei a folosit pentru promovare chiar pliantul propus de studenţi”, se arată în document.

„În aceste zile în care studenţii au stat la Universitatea din Suceava, ei au avut parte de excursii de documentare (excursii la firmele – studiu de caz), au vizitat zona Vatra Dornei unde au avut ocazia să practice river rafting pe râul Bistriţa, să se plimbe cu bicicletele, să exerseze nordic walking pe traseele din zonă, au vizitat mănăstirea Voroneţ, Salina Cacica şi Atelierul de ceramică de la Marginea, fiind plăcut impresionaţi de locurile văzute şi posibilitatea de a dezvolta afaceri în diferite zone și domenii. De asemenea au vizitat instituţii cu rol strategic cum ar fi Camera de Comerț și Industrie din Suceava.

Înainte de participarea la curs, fiecare student a realizat un studiu de caz individual pentru o firmă din ţara de origine, iar la întoarcere îl vor dezvolta folosindu-se de noile cunoştinţe pe care le-au dobândit aici. Rezultatele proiectului vor fi publicate într-o broşură”, precizează Alina Moroşan.

Mărturiile unor studenți care au fost implicați în programul Inno-Natour: ”Consider că această experiență este utilă pentru toți participanții din cadrul acestui proiect. Am învățat multe lucruri noi pe care le-am împărtășit cu ceilalți colegi”, a declarat Natalia Kubicova, din Slovacia.

O altă tânără studentă pe nume Anna Bortolazzi, din Italia, a apreciat: ”Aceasta este o experiență foarte interesantă, deoarece am întâlnit oameni din diferite culturi și am avut posibilitatea să colaborez cu ei. De asemenea a fost grozav faptul că am vizitat România, o altă țară europeană”.

Deopotrivă, prof. univ. Magdalena Pichlerova din Slovacia a declarat: „Acesta este al treilea an de participare la IP Inno-Natour. De fiecare dată a fost o experiență grozavă să văd munca studenților în echipe multiculturale. Sunt încântată că am prilejul de a lua parte la experiența acestui program”.

„Pentru mai multe detalii și pentru urmărirea derulării acestui proiect puteţi vizita pagina proiectului www.innonatour.usv.ro”, menţionează Moroşan.


Intră acum și în grupul de