350 de elevi din mediul rural au participat la Caravana Educațională “Sănătate în Mișcare” organizată de Fundația Umanitară ASSIST


Intră acum și în grupul de

Miercuri, 7 mai,  Fundația Umanitară ASSIST a organizat cea de-a treia ediție a Caravanei Educaționale „Sănătate în Mișcare”. Acest proiect a fost lansat în anul 2024 și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor din mediul rural din județul Suceava. De această dată, activitățile au avut loc la Pârteștii de Jos și au reunit 350 de copii și adolescenți, de la clasa I până la clasa a XII-a. Timp de patru ore, aceștia au participat la o serie de prezentări susținute de specialiști din domeniul sănătății, nutriției, siguranței publice și intervenției în situații de urgență.

Sfaturi de sănătate orală de la medicul stomatolog Iulian Tiniuc

Tiniuc Dental Clinic a revenit în cadrul proiectului cu o discuție interactivă despre igiena dentară și măsurile de prevenție ale afecțiunilor orale. Implicați încă de la prima ediție, medicul dentist Iulian Tiniuc și studenți din cadrul Facultății de Tehnică Dentară le-au explicat copiilor importanța periajului dentar corect. În plus, ei au mai punctat și faptul că vizitele regulate la stomatolog conduc la formarea unor obiceiuri sănătoase încă din copilărie.

Despre igienă și prevenție cu DSP Suceava

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a fost prezentă în cadrul caravanei cu două teme actuale și esențiale privind menținerea sănătății pe termen lung. Prezentarea “Igiena personală. Un pilon al sănătății” a fost adresată copiilor din clasele primare și a pus accentul pe importanța rutinei zilnice de îngrijire. Medici și specialiști din cadrul DSP Suceava au explicat concret ce înseamnă igiena corectă și cum contribuie aceasta la prevenirea problemelor de sănătate.
În cadrul celei de-a doua sesiuni, “Quo vadis? …sau despre dependența de substanțe nocive”, medicul DSP Anca Stroescu a abordat subiectul riscurilor asociate consumului de substanțe dăunătoare. Această temă a fost discutată într-un mod adaptat vârstei elevilor de gimnaziu și liceu, având scopul de a preveni comportamentele riscante în rândul adolescenților.

Prin informațiile pe care le-am transmis elevilor am încercat să pun accentul mai mult pe prevenție și să le induc dorința de a-și menține sănătatea pe termen lung.” a declarat medicul Anca Stroescu.

Tehnici de prim ajutor cu ISU “Bucovina” Suceava

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a adus în fața elevilor două teme cu aplicabilitate directă în viața de zi cu zi. În cadrul prezentării ”Primul ajutor în caz de dezastre. Ghid practic pentru salvarea de vieți”, elevii au învățat pașii de bază pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență. Informațiile au fost completate cu demonstrații practice, iar participanții au avut ocazia să exerseze tehnicile sub supravegherea domnului plt. adj. Daniel Boțoc, coordonator asistent SMURD Suceava.

Tema „Reguli de comportare și măsuri de protecție în cazul situațiilor de urgență” a vizat pregătirea elevilor pentru situații precum incendii sau cutremure, oferind un set clar de măsuri de siguranță personală și colectivă. Evenimentul s-a încheiat cu un exercițiu practic de evacuare a instituției într-o situație de această natură.

Siguranță rutieră și prevenție cu IPJ Suceava

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul Rutier, a susținut două sesiuni educaționale care i-au captivat pe elevi prin informații și activități practice. Prezentarea ”L.I.B.E.R. Luptă pentru un viitor sănătos!” a avut ca scop conștientizarea riscurilor sociale asociate consumului de droguri sau faptelor abuzive. Astfel, elevii au beneficiat de sfaturi practice pentru a evita comportamentele periculoase, dezvoltând un spirit critic și responsabil în societate.

În cadrul prezentării „Educație rutieră. Educație pentru viață!”, elevii au învățat regulile de bază ale circulației și cum pot lua măsuri pentru siguranța proprie, în calitate de pietoni, bicicliști sau viitori participanți la trafic.

Experiența practică și învățarea prin exercițiu este mult mai eficientă decât doar transmiterea unor informații. Din acest motiv am încercat să simulăm experiențe cu care ei s-ar putea întâlni pe stradă și să învețe într-un mediu sigur cum să se comporte în viața reală, pe stradă.” afirmă subinspector de poliție Ciocănel Ana Maria de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Despre legătura dintre emoții și alimentație cu dieteticianul Florin Ghervan

O prezentare de mare interes pentru tineri a fost cea despre nutriție, susținută de Florin Ghervan, dietetician în cadrul Nutri-Fit. Tema intitulată “Mâncarea și emoțiile. Ce legătură există între ele?” a vizat relația dintre starea emoțională și alegerile alimentare. Astfel, a explicat punctual cum influențează emoțiile obiceiurile de consum, care sunt mecanismele prin care pot fi recunoscute și gestionate aceste legături, dar și cum arată o farfurie sănătoasă.

Jocuri și activități sportive cu Andrei Gafița

Antrenor, profesor de educație fizică la LPS Suceava și multiplu campion național la marș, Andrei Gafița le-a propus elevilor o serie de jocuri interactive pe echipe, menite să stimuleze spiritul de competiție, cooperarea și efortul fizic. Activitatea a avut ca scop promovarea sportului ca metodă accesibilă și esențială de menținere a sănătății, subliniind beneficiile mișcării regulate asupra dezvoltării fizice și emoționale a copiilor.

Impactul la ceea ce am făcut astăzi cred că va fi destul de mare și vom beneficia de o generație care va fi mai sănătoasă.” afirmă sportivul sucevean de performanță Andrei Gafița.

Fundația Umanitară ASSIST aduce educația pentru sănătate mai aproape de tineri

Caravana Educațională “Sănătate în Mișcare” face parte dintr-un program amplu demarat de Fundația Umanitară ASSIST, cu scopul de a facilita accesul la educație pentru sănătate în zonele rurale ale județului Suceava. Prin acest demers, fundația urmărește să ofere tinerilor instrumentele necesare pentru a lua decizii corecte legate de stilul de viață, igienă, nutriție și prevenție. Pe lângă sfaturi utile, elevii care au participat la ediția din acest an au primit din partea organizatorilor câte un pachet cu obiecte de igienă personală, precum: periuță, pastă de dinți, săpun, baton din fructe.

“În primele două ediții ale caravanei am ajuns la 663 de copii din comuna Udești, care au beneficiat de informații esențiale de la specialiști în sănătate orală, oftalmologie, nutriție, igienă, prim ajutor și sănătate psihică. Așadar, evenimentul de la Pârteștii de Jos este parte dintr-un efort continuu al Fundației Umanitare ASSIST și al partenerilor noștri de a ajunge în cât mai multe comunități cu acces limitat la servicii medicale. Scopul acțiunii este de a oferi copiilor resurse utile și informații aplicabile, prezentate într-un format atractiv și accesibil tuturor vârstelor.” a declarat Cătălina Micliuc, Vicepreședinte al Fundației Umanitare ASSIST.

Educația pentru sănătate este o investiție în viitor, iar Fundația Umanitară ASSIST își continuă demersurile de sprijin și dezvoltare în comunitățile rurale din întreg județul Suceava cu acces limitat la resurse.

Mai multe detalii despre Caravana Educațională “Sănătate în mișcare” și alte proiecte educaționale găsiți pe site-ul Fundației Umanitare ASSIST: fundatia-assist.ro


Intră acum și în grupul de