Traian Basescu arunca fumigene sau arunca alegerile prezidentiale in aer?


Intră acum și în grupul de

Președintele României, Traian Băsescu, a făcut luni seara, într-o emisiune TV, o declaratie care a provocat confuzie, mirare și pentru unii, speranță: Victor V Ponta ar fi fost ofiter acoperit SIE în perioada 1.09.1997-2001. Aceasta declaratie a argumentat-o cu două hotărâri de guvern privind secretul de stat, care nu aduc prea multă lumină în acest caz.

Singurul lucru interesant spus de Basescu e că prin ceea ce a făcut Victor V Ponta ar fi încălcat o prevedere Constitutionala potrivit căreia procurorii nu pot avea alte activități în afara celor didactice.

Prin declaratiile făcute în ultima vreme atât în ce privește candidatul la președinție care ar fi ofiter acoperit, Băsescu a urmarit un scop, pe care încă nu l-a dezvăluit.

Sunt trei variante de luat în calcul:

  1. Băsescu spune lucruri neadevărate privindu-l pe Victor V Ponta si atunci nu face decât să îi fidelizeze eletoratul și să îl propulseze președinte al României.
  1. Traian Băsescu spune adevărul, dar nu are cum să dovedească cele spuse. În acest caz, ne trimite tot la varianta 1, că a mințit.
  1. Băsescu spune adevărul si poate dovedi. Avand in vedere declarații mai vechi ale președintelui privind acest dosar, Băsescu a arătat că va aduce probe in fața unui judecător sau a unei instanțe. Fără să precizeze despre ce instanță e vorba. Faptul că in emisiunea de luni seara a explicat ca Victro V Ponta ar fi încălcat Consituția ne indreptățește să credem că se va adresa Curtii Constitutionale, care e o instanță juridică-politică. Când se poate adresa Băsescu Curții Constituționale pe această speță? Doar atunci când Victor V Ponta câștigă alegerile prezidențiale, iar Curtea e cea mandatată să valideze noul președinte.

Atunci, Traian Băsescu invocând o decizie a CC care spune ca președintele României poate fi demis dacă a încălcat grav Consitutia României, poate invoca invalidarea mandatului pentru ca acel candidat care a întrunit majoritatea voturilor a făcut respectiva faptă.

Doar atunci Băsescu va putea aduce în această instanță dovezile de care spune că dispune.

Este probabil un avertisment dat lui Ponta această dezvăluire a lui Băsescu ca primul să vină să negocieze, nu știm ce incă, astfel încît să nu se ajungă la posibilitatea invalidării unui președinte ales, care ar fi o nouă premieră în România, după cea in care după ce a fost demis de 7,4  milioane de români, a fost repus in funcție de Curtea Constituțională.

Sunt curios dumneavostră ce părere aveți. Facebook vă stă la dispozitie!

 

Mihai Chira

 

PS: eventualele scenarii cum că prin manevra asta Băsescu incearca sa o aducă pe Udrea Elena in turul 2 sunt greu de inteles in conditiile in care candidatul PMP reușeste cu greu un scor de până în 10 %.

 


Intră acum și în grupul de