Mircea Dinescu la Suceava, intr-un show cu multa sare si piper


Intră acum și în grupul de

Oficialităţi sucevene, oameni de afaceri, şefi de instituţii, oameni de rând, pensionari şi studenţi suceveni au umplut la refuz sala de spectacol Dom Polski, joi după-amiază, cu ocazia lansării celui mai recent volum intitulat „Femeile din secolul trecut”, semnat de poetul, jurnalistul şi omul de afaceri Mircea Dinescu.

Lansarea cărţii a fost făcută într-o manieră originală, Mircea Dinescu fiind protagonistul unui veritabil show prin care a expus publicului spectator poeziile, cântecele şi vinurile sale, etichetele fiind imprimate cu manuscrise semnate ale poeziilor noi. “Am ales trei lucruri cu care poţi cuceri o femeie: poezia, cântecul şi vinul”, le-a spus Dinescu celor prezenţi.

Spre deliciul publicului, Mircea Dinescu nu s-a sfiit să spună lucrurilor pe nume, utilizând un limbaj pe alocuri “buruienos”, îndrăzneţ, care a stârnit zâmbete timide, dar şi râsul copios al celor prezenţi. Acesta, a recitat, astfel, poezii şi a cântat, lăudându-se că a fost asemănat cu marele Zavaidoc, unul dintre cei mai mari şi mai vestiţi lăutari ai ţării.

Deloc modest, într-o notă umoristică bineînţeles, acesta a mărturisit faptul că a înregistrat CD-ul în numai două ore şi că a primit aprecieri pentru această reuşită, unele „interprete” chinuindu-se câteva luni de zile ca să poată înregistra un CD.

Totodată, Dinescu a povestit amuzat o întâmplare prin care a fost confundat cu Mihai Eminescu. „Am fost comparat şi cu Eminescu în Franţa în urmă cu 10 ani, într-un metrou din Paris, când la un momentdat în compartiment a intrat un ţigan cântând la acorden, însoţit de consoarta sa care aduna banii, moment după care ţiganca s-a uitat la mine cu vădită curiozitate şi a exclamat << Bă, uite-l bă pe ăla de la televizor, e nebunul ăla, cum dracu îl cheamă, Eminescu, mă! >>”, le-a spus Dinescu sucevenilor.

El a ţinut să îşi lanseze personal cartea pentru a nu plictisi publicul cu intervenţia altor critici literari, recitând poezii şi interpretând cântece în care a amintit Caracalul şi Maglavitul (două localităţi celebre din Oltenia sa natală), cum îşi trăiau tinerii dragostea în urmă cu 40 de ani, recunoscând că în prezent visează la “femei îmbrăcate pentru că s-a săturat să vadă peste tot femei dezbrăcate”, a recitat poezii de amor, dramatice, dar şi un colind atipic celor cu care suntem obişnuiţi, intitulat „Iisus nu crede în magi”.

Cu toate că prin lansarea volumului său a dorit să aducă un omagiu femeilor din secolul trecut, poetul a recunoscut că nu s-a putut abţine, astfel că a creat o poezie specială dedicată unui caz excesiv dezbătut la anumite televiziuni, intitulată „Elodia”, scrisă evident într-o manieră satirică, îndrăzneaţă.

Pentru a stârni curiozitatea de a-i citi volumul, Mircea Dinescu a ispitit publicul sucevean recitând şi „Omul cu paraşuta”, „Femeie, tu uşoară”, „Ţara” (scrisă imediat după alegerile prezidenţiale), „Covrig ceresc”, „Lili Marlene”, „Eliberarea ostaticului”, „Cântec de locomotivă” (poezie de amor – „Te-am iubit de-a lungul linei ferate ca centrala, un enegofag”) interpretând totodată „Femeile din secolul trecut”, un cântec dedicat lui Mihai Eminescu („în stilul casei”) sau „Moscova nu crede în lacrimi”, melodie pe care a cântat-o de două ori, la cerinţele publicului, cântec ce poartă numele unui celebru film sovietic realizat înainte de 1989.

În finalul show-ului, Mircea Dinescu a împărţit autografe celor care i-au achiziţionat cartea, CD-ul, sau vinul, pe a cărei etichetă se regăseau manuscrise ale poeziilor nou lansate.

La ieşire, pe holurile Dom Polski, se puteau auzi numai aprecieri pozitive referitor la spectacolul făcut de Dinescu la Suceava. „Lansarea aceasta chiar a fost altceva”, a fost de părere unul dintre spectatori.


Intră acum și în grupul de