Arta suceveanului Constantin Severin promovata intr-o celebra revista glossy. Vezi despre ce este vorba


Intră acum și în grupul de

O prestigioasă revistă glossy din România a ales să promoveze arta suceveanului Constantin Severin în ediţia din septembrie.

Cele două pagini dedicate artei suceveanului sunt semnate de un cunoscut jurnalist de cultură, critic de artă, de teatru şi de film şi poet, Marina Roman, din Bucureşti, în revista lunară Casa Lux.

constantin severin

„LIBERTATEA DE A CUNOAŞTE ŞI CREDINŢA ÎN A FI” este titlul ales pentru a promova măiestria și talentul suceveanului în paginile celebrei reviste.

<<Timpul istoric nu există pentru Constantin Severin. Arta lui este o manifestare a Timpului absolut – trăire simultană în illo tempore şi în prezentul continuu. În fastuoasele monocromii din ciclul Ierarhia Luminii, în spectaculoasele dezvoltări de culoare din ciclul Text şi Timp el actualizează elemente de identitate ale culturilor noastre străvechi – Gumelniţa, Hamangia, Cucuteni – şi le pune în dialog cu operele maeştrilor pentru a rodi contexte noi, capabile să emoţioneze acum şi aici. Prin ceea ce poate părea un gest recuperator sau integrator în sens postmodern se realizează, în fapt, consubstanţializarea arhetipului cu sinele creator, dar şi cu cel receptor, într-un act de iubire desăvârşită. Artistul are tentaţia de a călători, vertical, spre origini şi vocaţia descoperirii, în înalt, a rădăcinilor. Reuşeşte să coboare mintea în inimă, să fie şi conceptual, şi emoţional. Iar datorită rigorii cu care administrează spaţiul pânzei, lucrările sale îi dau privitorului senzaţia de monumental.

Despre ciclul Copiii lui Gauguin, Constantin Severin, autorul şi promotorul unui nou curent în artă, expresionismul arhetipal, mărturiseşte că este un gest de afecţiune culturală. Încărcat de simbol, Tahiti este locul geometric în care amintirile noastre se contopesc cu memoria universală: imaginarul nu este nici consecinţă, nici construct al experienţelor din real, ci, şuntând realitatea, îi dă omului, chiar înainte de a fi artist, harul de „creator de fantasme“>>, a scris Marina Roman despre arta suceveanului Constantin Severin.


Intră acum și în grupul de