Psihologul Ilinca Rusu propune ca tema de discutie “Dificultatea de a trai. Plecarea de acasa”


Intră acum și în grupul de

Ceainăria Librăriei Cătureşti din incinta Iulius Mall invită sucevenii la o nouă întâlnire cu psihologul Ilinca Rusu, care sâmbătă, 22 ianuarie, începând cu ora 17.00, propune ca subiect de discuţie “Dificultatea de a trăi. Plecarea de acasă”.

Pentru a stârni curiozitatea potenţialilor participanţi la întâlnire, Ilinca Rusu dezvăluie câteva repere pe care va fi construită discuţia. “Separarea lasă răni pe suflet. Finaluri mai mult sau mai puţin nefericite, indiferent dacă noi le-am decis sau nu.

Separarea de familie este cea mai grea, am putea spune că la nivel psihologic se produce o transformare majoră, ne simţim liberi, dar singuri, ne simţim stăpâni ai propriei vieţi şi în acelaşi timp vulnerabili, căci nu mai este “mâna“ocrotitoare sau dominatoare, după caz, a familiei, a celor dragi care să ne protejeze.

Personalitatea noastră de adulţi, cu tot ce are ea pozitiv sau negativ este de neconceput fără familia din care provenim.

Despărţirea de o familie, care nu a răspuns satisfăcător nevoilor copilăriei este cea mai dificilă sarcină psihologică pentru un adult, comparativ cu despărţirea de familie a unui copil, care a primit din partea acesteia confirmare, acceptare, dragoste, înţelegere, cu alte cuvinte i-au fost satisfăcute nevoile, răspunsul fiind unul satisfacător.

Copiii iubiţi şi îngrijiţi cu afecţiune se despart relativ uşor la maturitate, de casa părintească, pentru a-şi întemeia propria familie şi pentru a începe viaţa pe cont propriu, păstrând amintiri pozitive, care îi vor susţine pe parcursul dezvoltarii lor ulterioare.

În timp ce copiii lipsiţi de atenţie şi dragoste sau chiar abuzaţi, se rup mai greu de familia care i-a tratat cu indiferenţă. Şi totuşi, aceşti copii rămaân, căutând cu disperare, confirmarea din partea acestui tip de familie. Ar putea părea un paradox.

Pentru a elucida cauzele acestei rupturi, a acestei dezlipiri de familia nucleu şi cum putem să ne ajutăm copiii şi să ne ajutăm pe noi înşine, vă invitam la o discuţie libera pe această temă în Ceainăria Librăriei Cărtureşti”, explică Ilinca Rusu.


Intră acum și în grupul de