Nereguli privind permanenta in primarii sucevene in caz de avertizare meteo de fenomene periculoase


Intră acum și în grupul de

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava a dispus efectuarea unor verificări la primării din judeţ care erau vizate de avertizarea meteo de fenomene periculoase.

Astfel, a fost verificat modul în care se efectuează serviciul de permanenţă la nivelul a 32 de primării din zonele vizate. Au fost identificate o serie de deficienţe organizatorice, cum ar fi că persoana desemnată nu avea instruirea necesară pentru a desfăşura acest tip de activităţi, încăperea în care se desfăşura activitatea nu avea conexiuni pe linie de comunicaţii sau nu exista un sinoptic cu activităţile de primă urgenţă desfăşurat şi contactele telefonice ale factorilor de decizie.

inundatii

„Deficienţele au fost remediate pe loc de către comisiile de monitorizare, din care au făcut parte Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava, Atanasă Nistor subprefectul judeţului, precum şi şefii inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, poliţie şi jandarmi”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Sursa citată mai menţionează că în urma fenomenelor meteo şi hidro periculoase produse în ultimele 24 de ore cetăţenii judeţului şi autorităţile publice locale au solicitat sprijinul pentru intervenţia structurilor de specialitate în mai multe situaţii între care la Mănăstirea Humorului de unde a fost preluată o persoană dializată, în zona podului de pe drumul judeţean, dinspre Poiana Micului, dar au fost decolmatat canale, rigole şi podeţe în Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

De asemenea, a mai fost decolmatat un podeţ pe raza localităţii Ciumârna.

Potrivit datelor furnizate de SGA Suceava în intervalul 14.05.2014 ora 6.00 – 15.05.2014 ora 6.00 s-au semnalat precipitaţii de 2,1 l/mp la staţia hidrometrică Dorna Candreni şi 46,4 l/mp la staţia hidrometrică Dolheşti.  Cotele şi debitele principalelor râuri din judeţ au fost în creştere însă nu s-a depăşit cota de atenţie.

ISU Suceava mai arată că drumul judeţean ce leagă localităţile Grăniceşti şi Gura Solcii a devenit impracticabil prin spălarea capetelor podului (construit din tuburi). În aceste condiţii, este monitorizat cursul de apă în zona podului de către membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, iar circulaţia cetăţenilor este direcţionată către o punte pietonală. O situaţie similară se înregistra pe podul din tuburi de pe drumul judeţean ce leagă Mănăstirea Humorului de Poiana Micului, în acest caz existând variantă ocolitoare prin Cacica. Cantitatea mare de precipitaţii a afectat şi drumul forestier Şoarecu, din comuna Marginea, într-o zonă în care se află 25 de case, pentru care există variantă ocolitoare, atât auto cât şi pietonală, pe un alt drum forestier, iar în comuna Voitinel, un podeţ din tuburi are capetele spălate. Circulaţia auto a fost oprită şi există o variantă pietonală ocolitoare.

„În toate aceste situaţii, structurile de intervenţie de la nivelul autorităţilor publice locale şi judeţene sunt pregătite să redea circulaţiei aceste căi de comunicaţii în momentul în care cotele apelor vor scădea. Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, membrii comitetelor judeţene şi locale, trebuie să acţioneze pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo-hidrologice.  Prioritatea principală a autorităţilor publice locale şi judeţene a fost informarea cetăţenilor din zonele afectate pentru a ocoli căile de comunicaţii blocate amintite mai sus, astfel încât să nu le fie pusă viaţa în pericol”, a declarat prefectul Florin Sinescu, şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

 


Intră acum și în grupul de