Prefectura Suceava cere ancheta privind pretinsele datorii ale Termica


Intră acum și în grupul de

Este vorba de suma de 713,2 miliarde de lei, reprezentind contravalorea unui credit pentru retehnologizare, adica pentru conversia cazanelor de pe lignit pe huila. Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, a declarat, vineri, ca a transmis Guvernului o informare privind situatia Termica SA, cu explicatii privind problema creditului extern si a datoriilor acumulate. „Datoriile au fost facute pe un alt management. Cred ca datoria trebuie recuperata de la Termoelectrica sau, cei care au decis angajarea creditului sa fie detasati la Suceava sa ramburseze acest credit cum stiu ei, cum au gindit atunci cind l-au angajat”, a spus Cusnir. De asemenea, trebuie analizate si pierderile inregistrate in perioada cit centrala electrotermica era administrata de Termoelectrica SA Bucuresti, a adaugat prefectul. El a mai spus ca solicita Guvernului ca aceasta situatie sa fie verificata de autoritatile competente.

Ministerul Finantelor a somat producatorul de agent termic al muncipiului Suceava, Termica SA, sa achite achite cele 713,2 miliarde de lei, amenintind ca in caz contrar va apela la executarea silita si la instantele judecatoresti. Datoriile au fost calculate de Termoelectrica dupa anul 2002 cind sucursala Electrocentrale (CET) Suceava a trecut in proprietatea Consiliului Local, si reprezinta plata unui credit de 15,2 milioane de dolari pentru retehnologizare si contravaloarea stocurilor de combustibili la momentul preluarii, dar Termica SA nu recunoaste aceste debite intrucit prin protocol de preluare, Consiliul Local Suceava, a introdus clauze, insusite de Termoelectrica, privind preluarea activelor fara datorii.

Astfel, in nota de solicitari care conditioneaza transferul se precizeaza ca acesta se face doar cu preluarea de catre Guvern a creditului de 15,2 milioane de dolari, plus dobinzile aferente, folosit pentru investitia privind conversia pe huila, acordarea in avans a subventiilor de la bugetul de stat pentru asigurarea platilor curente si constituirea stocurilor de combustibil pentru iarna 2002-2003, eventualele costuri generate de aplicarea unor masuri de restructurare a activitatii noii societati, sau anularea datoriilor Sucursalei Electrocentrale Suceava fata de bugetul de stat si bugetele speciale. Potrivit directorului economic al Termica SA, Elisabeta Vlagea, societatea a primit in lunile aprilie si august adrese de infiintare a popririi de la Ministerul de Finante, in calitate de tert poprit, pentru sumele pe care SC Termoelectrica SA Bucuresti le datoreaza la bugetul de stat.

“Termica a raspuns Ministerului de Finante ca nu datoreaza cu nici un titlu vreo suma certa de bani, catre SC Termoelectrica Bucuresti”, a spus directorul economic al Termica. Ea a adaugat ca decontarile, care au avut loc pina la data preluarii centralei de catre Consiliul Local al municipiului Suceava, au fost clarificate prin protocolul de predare-primire, si prin acte normative. Vlagea a mai spus ca in data de 30 august, Termica a primit o noua adresa, prin care este informata ca, in vederea mentinerii popririi, Ministerul de Finante se va adresa instantelor judecatoresti.

Ea a aratat ca asemenea actiuni “pun sub semnul intrebarii credibilitatea societatii fata de institutiile statului, partenerii bancari si furnizorii externi de combustibili energetici”, adaugind ca societatea de termoficare suceveana a cerut sprijinul autoritatilor judetene pentru “blocarea acestor demersuri ale MFP si luarea unei decizii pentru clarificarea acestei situatii”.

“Aceasta pretinsa datorie este rezultatul managementului Termoelectrica, noi nu ne-o asumam”, a spus directorul economic al Termica SA.


Intră acum și în grupul de