Din 9 noiembrie, sucevenii ar putea ramane din nou fara apa calda si caldura!


Intră acum și în grupul de

Bioenergy Suceava a notificat Termica SA şi Primăria Suceava că din data de 9 noiembrie va închide centrala termică a oraşului şi sucevenii abonaţi la serviciul centralizat vor rămâne din nou fără apă caldă şi căldură.

bioenergy Ilie Vasile Bodea (6)

 

Producătorul de energie termică Bioenergy SRL Suceava a anunţat într-o adresă transmisă miercuri Termica SA, firma care se ocupă de transportul şi distribuţia agentului termic, că din data de 9 noiembrie va fi reînchisă centrala termică dacă până în data de 7 noiembrie nu vor fi achitate întreaga creanţă de 15,9 milioane de lei la care se adaugă majorări de întârziere la plată de peste 900.000 de lei.

„Reiterăm, astfel cum am făcut-o de numeroase ori, că suntem în mod continuu supuşi riscului imposibilităţii achitării furnizorilor noştri de resurse, dat fiind cuantumul şi vechimea creanţelor datorate, iar în data de 9 noiembrie 2014 vom fi nevoiţi să reînchidem centrala fapt de care Termica SA este singură şi deplin răspunzătoare şi de natură să afecteze nu doar interesele noastre ci şi pe ale locuitorilor municipiului Suceava, beneficiarii finali ai serviciului furnizat, în plin sezon de toamnă-iarnă”, se arată în adresa semnată de directorul general al Bioenergy Suceava, Vasile Ilie.

Potrivit acestuia, repornirea centrale termice, în urmă cu două săptămâni, a fost făcută cu efortul financiar propriu al acţionarilor societăţii.

„Suma de două milioane de lei promisă de două săptămâni nu a fost virată nici până acum. Termica nu a efectuat nicio plată în ultimele două săptămâni deşi încasează zilnic sume bani de la populaţie şi agenţii economici. Există riscul major de închidere a centralei din cauza lipsei de biomasă şi din cauza întreruperii fluxului financiar”, a spus Ilie.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor fi făcute toate eforturile pentru ca populaţia să nu rămână fără apă caldă şi căldură.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că în această dimineaţa s-au virat de la Guvern spre Primăria Suceava suma de două milioane de lei reprezentând subvenţii, urmând ca banii să fie transmişi la Termica SA iar de acolo la Bioenergy.

„Dacă ritmul de încasare şi de virare a banilor către Bioenergy este corect şi vine şi subvenţia de la Primărie, putem găsi o variantă de finanţare pentru biomasă”, a spus prefectul.

Sinescu a menţionat că dacă va fi nevoie se va mai apela la ajutorul Guvernului pentru a se primi fonduri astfel încât să fie asigurată apa caldă şi căldura pentru suceveni.

centrala Bioenergy_2

 Centrala electro-termică a municipiului Suceava a fost oprită, în 7 octombrie, după ce au fost consumate cantităţile disponibile de biomasă, iar furnizarea de apă caldă în municipiul Suceava şi de energie electrică în sistemul energetic au fost sistate.

Repornirea centralei în urmă cu două săptămâni s-a făcut în urma semnării unui protocol între Bioenergy şi Termica SA, girat de Primăria Suceava, care prevede că minim 42 la sută din încasările de la populaţie vor fi virate de Termica SA în contul Bioenergy, iar municipalitatea a promis că va transfera către Bioenergy suma de 2 milioane de lei pe care o va primi de la Guvern în contul subvenţiei la încălzire.

Bioenergy alimentează cu căldură și apă caldă 60.000 de clienți din peste 20.000 de locuințe din Suceava, dar şi  2.000 de firme.


Intră acum și în grupul de