Campanie de lupta impotriva afectiunilor respiratorii cronice

Campania de screening se va derula prin intermediul a 48 de centre* de spirometrie din intreaga tara, dotate special in acest scop. Campania isi propune educarea populatiei in legatura cu aceste maladii, identificarea de noi cazuri, evaluarea tratamentelor anterioare, evaluarea poverii acestor boli pentru societate (spitalizari, pensionari medicale, absenteism) precum si strangerea datelor necesare pentru initierea unui program national de supraveghere a astmului si BPOC.

„Consider aceasta campanie de o importanta cruciala. Vorbim de fapt despre posibilitatea de a imbunatati si chiar de a salva vieti. Sper ca rezultatele acestei campanii sa ne ofere un solid punct de plecare pentru instituirea unor masuri de supraveghere la nivel national” spune Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Conform datelor disponibile se apreciaza ca in Romania astmul bronsic si BPOC au prevalenta similara, de 7-8% din populatie, fiecare maladie afectand cate aproximativ 1.000.000 de persoane. La ora actuala, se presupune ca doar 25% din pacientii cu