Campanie de lupta impotriva afectiunilor respiratorii cronice


Intră acum și în grupul de

Campania de screening se va derula prin intermediul a 48 de centre* de spirometrie din intreaga tara, dotate special in acest scop. Campania isi propune educarea populatiei in legatura cu aceste maladii, identificarea de noi cazuri, evaluarea tratamentelor anterioare, evaluarea poverii acestor boli pentru societate (spitalizari, pensionari medicale, absenteism) precum si strangerea datelor necesare pentru initierea unui program national de supraveghere a astmului si BPOC.

„Consider aceasta campanie de o importanta cruciala. Vorbim de fapt despre posibilitatea de a imbunatati si chiar de a salva vieti. Sper ca rezultatele acestei campanii sa ne ofere un solid punct de plecare pentru instituirea unor masuri de supraveghere la nivel national” spune Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Conform datelor disponibile se apreciaza ca in Romania astmul bronsic si BPOC au prevalenta similara, de 7-8% din populatie, fiecare maladie afectand cate aproximativ 1.000.000 de persoane. La ora actuala, se presupune ca doar 25% din pacientii cu astm si BPOC sunt cunoscuti. Cu toate acestea, numai pentru BPOC, costurile tratamentelor ambulatorii si in spital sunt apreciate la 20 000 miliarde de lei anual.

Peste 155 milioane oameni de pe glob sufera astazi de astm bronsic, iar un numar de patru ori mai mare – 600 de milioane – sunt afectati de BPOC. BPOC este in prezent considerata a patra cauza de deces in lume; mai mult, se apreciaza ca in anul 2020 aceasta se va numara printre primele trei cauze de deces la nivel mondial. Daca astmul bronsic apare de obicei la persoanele predispuse genetic (mai frecvent la adultii tineri dar si la copii), BPOC-ul apare de obicei dupa 40 de ani, fiind determinat de cele mai multe ori de fumat.

Cu ajutorul unei diagnosticari corecte si a aplicarii unui tratament eficient, astmul poate fi perfect controlat, pacientii revenind la o viata normala. Pentru pacientii cu BPOC, un tratament corect inseamna oprirea declinului, o viata decenta cu capacitate acceptabila de efort, reinsertie sociala si evitarea spitalizarilor.

Campania desfasurata anul trecut in 22 centre de spirometrie din tara a aratat ca din cei 938 de pacienti cu BPOC, 40% au aflat ca sufera de aceasta afectiune in urma consultatiei realizate cu aceasta ocazie Spre deosebire de acestia insa, peste 80% dintre astmatici aveau diagnosticul cunoscut anterior. De asemenea, desi diagnosticul era cunoscut deja, tratamentul era adesea incorect, bazandu-se mai ales pe scheme vechi si ineficiente (aminofilina, antibiotice, antihistaminice) si prea putin pe medicatia moderna inhalatorie (corticoizi, bronhodilatatoare si combinatii).

In urma consultatiilor gratuite realizate de 40 de medici specialisti in cazul a 9600 de persoane au fost identificati 938 pacienti cu BPOC, 1556 pacienti cu astm bronsic, 916 pacienti cu bronsita cronica simpla 260 cu rinita alergica, cca 200 cu alte maladii pulmonare.

Astmul bronsic si BPOC reprezinta o povara importanta pentru pacient, societate si familie, din cauza mortalitatii ridicate a BPOC, a pensionarilor premature, a absenteismului, a costurilor ridicate ale exacerbarilor severe care necesita spitalizare si a eforturilor familiei de a sustine un invalid. Un control bun pe termen lung al acestor maladii poate mentine pacientii in activitate, departe de spital, cu un consum minim de servicii de sanatate.

La Suceava adresa centrului de spirometrie este in Policlinica la Cabinetul de Pneumologie.


Intră acum și în grupul de