Delegaţia Provinciei Luxemburg din Regatul Belgiei, în vizită oficială în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava va încheia, marţi, un protocol de colaborare cu provincia belgiană Luxemburg, fiind a zecea regiune din lume cu care Consiliul Judeţean Suceava are relaţii de colaborare.

Potrivit unui comunicat al CJ Suceava, cu acest prilej, o delegaţie a Provinciei Luxemburg din Regatul Belgiei va fi prezentă la Suceava în perioada 6-10 aprilie.

Din componenţa delegaţiei belgiene vor face parte: ambasadorul Regatului Belgiei în România, E.S. Philippe BEKE, guvernatorul Provinciei Luxemburg, Bernard Caprasse, preşedintele Consiliului Provincial, Patrick ADAM, deputatul provincial Thérèse MAHY, directorul general al Administraţiei Provinciale, Pierre-Henry GOFFINET, consilierul guvernatorului, Patrick NOTHOMB, responsabilul în domeniul muzeelor provinciale, Valérie PEUCKERT, responsabilul pentru aspecte legate de cetăţenie şi Consiliul Provincial al Tinerilor, Alain DOLLÉ  şi responsabilul în domeniul agriculturii, Marie-Hélène BURON.

După semnarea înţelegerii de cooperare între judeţul Suceava şi provincia Luxemburg din Regatul Belgiei, oaspeţii belgieni vor efectua o vizită la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Suceava, unde vor avea loc discuţii cu reprezentanţii mediului economic, şi la Mănăstirea Dragomirna.

Bernard Caprasse si Nechifor

Miercuri, delegația belgiană va avea câteva întâlniri de lucru în judeţ pe diferite domenii de interes.  Oaspeţii vor efectua deplasări la o fabrică de încălţăminte din Vicovu de Sus, la Centrul de ceramică neagră de la Marginea, la mănăstirea Suceviţa şi la Herghelia Rădăuţi.

Joi, delegaţia va vizita o fabrică de case din lemn din Gura Humorului, o fermă din Sadova, o fabrică de apă minerală din Poiana Negri şi o fabrică de lapte din Dorna Candrenilor.

Vineri, oaspeţii belgieni vor vizita Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, după care se vor îndrepta spre Aeroportul “George Enescu” din Bacău.

Provinicia Luxemburg este situată în sud-estul țării și se învecinează cu Marele Ducat de Luxemburg, regiunea franceză Lorena și provinciile belgiene Namur și Liège. Capitala sa este orașul Arlon, situat în sud-estul provinciei.

Provincia ocupă o suprafață de 4.443 km², fiind cea mai întinsă provincie belgiană. Cu o populație de aproximativ un sfert de milion de locuitori este însă cea mai puțin populată provincie. Provincia ocupă două regiuni geografice din Valonia: Ardeni în nord și Gaume în sud.

Provincia a fost separată din Marele Ducat de Luxemburg în 1839, după Revoluția belgiană, în urma divizării Regatului Unit al Țărilor de Jos. Majoritatea populației este francofonă, dar de-a lungul frontierei luxemburgheze o parte din populație este vorbitoare de luxemburgheză. Datorită istoriei comune, stema provinciei este similară cu stema Marelui Ducat de Luxemburg.


Intră acum și în grupul de