Ouă încondeiate din Moldoviţa, în muzee, case regale, dar şi pentru un principe din Malaezia sau fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy


Intră acum și în grupul de

 

Artistul plastic  Lucia Condrea, creatoare în arta încondeierii ouălor, care a participat, miercuri, cu numeroase lucrări în cadrul manifestării “Atelierele Vivante Bucovinene în cinstea Sărbătorilor Pascale” , organizate de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, a declarat pentru NewsBucovina că Muzeul Internaţional al Ouălor din Moldoviţa, pe care l-a deschis în anul 2007, va avea, începând de sâmbătă, alte vitrine noi, ce cuprind exponate din arta de maturitate a artistei plastice sucevene.

vernisaj icoane, oua incondeiate condrea (48)

Condrea a spus că, în prezent, Muzeul Internaţional al Ouălor Lucia Condrea din Moldoviţa este structurat în trei secţiuni, astfel că în 47 de vitrine sunt expuse lucrări unicat ale artistei plastice, fiind cele mai numeroase exponate din întreaga colecţie, în alte şase vitrine sunt expuse lucrări colecţionate de artistul plastic sucevean de la creatori din diverse ţări, cu prilejul participării sale la expoziţii internaţionale, iar în alte trei vitrine sunt prezentate ouă încondeiate foarte vechi, colecţionate din zonele locuite de huţuli.

Ea a mai spus că ideea înfiinţării unui muzeu al ouălor închistrite a venit după Revoluţie, când casa sa a devenit neîncăpătoare pentru numeroasele sale lucrări realizate începând din copilărie şi pe parcursul vieţii, dar că a fost nevoie de o perioadă mai mare de timp până să fie concretizată.

Artistul plastic a precizat că deschiderea oficială a Muzeului Internaţional al Ouălor Lucia Condrea a avut loc în 2007, colecţia fiind îmbogăţită an de an, astfel că, în prezent, muzeul are aproximativ 5300 de exponate, alte 400 urmând să fie expuse, în viitor, prin deschiderea unei noi galerii.

Oua Condrea

Ea a spus că arta Condrea este realizată în opt tehnici de lucru, respectiv ceară colorată în relief, grafică alb-negru în tehnica batik-ului, dantelării, lucrări abstracte, vechi cusături huţule transpuse pe ouă, laseta originală, croşetul, modele inspirate din vechile covoare huţule, în nuanţe de gri.

Artistul plastic sucevean a subliniat că şi-a descoperit pasiunea pentru închistritul ouălor încă din copilărie, învăţând acest meşteşug de la bunici, părinţi şi mătuşi. Ea a arătat că, iniţial, a început cu tehnica tradiţională de încondeiat ouă, iar în timp a creat, a dezvoltat şi şi-a perfecţionat propriile tehnici.

Ea a spus că, în ultimii 23 de ani, a participat cu lucrări la numeroase expoziţii internaţionale, amintind de expoziţia organizată la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, unde a fost invitată de Dacian Cioloş, la acea dată comisar european pentru agricultură.

Condrea incondeiate oua (9)

“Am dus faima Bucovinei peste tot în lume, lucrările mele se regăsesc în colecţii particulare, la colecţionari, în muzee şi, mai mult decât atât, în casele regale. Am lucrat pentru Franţa, chiar pentru preşedintele Nicolas Sarkozy, cred că ziarele au scris la timpul potrivit, dar şi pentru casele regale din Europa”, a spus Condrea.

Artistul plastic sucevean a precizat că, în momentul de faţă, are comenzi de onorat pentru următorii doi ani de zile, recent, reuşind să finalizeze o comandă pentru un principe din Malaezia.

Lucia Condrea este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar timp de 23 de ani a participat la importante expoziţii şi saloane de artă din ţară şi străinătate, a fost distinsă cu numeroase premii, arta sa fiind deja recunoscută pe plan internaţional.

 


Intră acum și în grupul de