Intră acum și în grupul de
În Săptămâna Mare, la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene, a avut loc manifestarea culturală intitulată „Ateliere Vivante Bucovinene în Cinstea Sărbătorilor Pascale”.
Vernisajul expoziției a avut loc miercuri și a reunit „creatori de frumos și promotori ai tradițiilor strămoșești din zona Bucovinei”. Au expus artistul plastic în ouă încondeiate Lucia Condrea, cioplitorul în lemn – preotul Vasile Ioniță, artiștii cioplitori Florin Cramariuc, Neculai Gheorghian, precum și elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, dar și atelierul monahal de caligrafie și miniaturi „Anastasie Crimca” de la Mănăstirea Dragomirna.
„Ne străduim să aducem un plus de frumusețe acestei regiuni binecuvântate de Dumnezeu, cum spun străinii – mica Elveție, să readucem în actualitate un meșteșug străvechi, cel al cioplitului în lemn. Încă mai avem păduri frumoase, trebuie să le folosim cu înțelpciune, să scoatem plus valoare din ele, să scoatem tot ce e mai frumos, să aducem în fața oamenilor acele modele străvechi care încă mai există în unele muzee, să promovăm această tradiție, să încercăm cât putem de mult să avem ucenici cărora să le transmitem acest meșteșug. Este păcat să se piardă, este singura noastră carte de vizită alături de ouăle încondeiate, alături de țesături și celelalte meșteșuguri, chiar și de păstorit și creșterea animalelor. Tot ce avem mai bun în această regiune trebuie să păstrăm și să transmitem mai departe”, a spus artistul Florin Cramariuc.
La rândul său, artistul plastic în ouă încondeiate Lucia Condrea, cea care se bucură de o mare apreciere peste granițele țării, ouăle încondeiate de ea fiind în multe colecții personale, muzee din întreaga lume, dar și în Casele Regale, a mărturisit că a creat opt tehnici de lucru, aducând doar o mică parte din lucrările sale la vernisaj.
„Mai puțin mă cunoașteți pe mine, Lucia Condrea, pentru că expozițiile le-am avut mai mult în străinătate: peste o sută, în 11 țări, timp de 23 de ani. Este a treia expoziție în țară. Prima am avut-o la Teatrul Național, în 1993, a doua în 2007, la inițiativa Universității „George Enescu” și a Patriarhiei, iar aici am acceptat cu mare bucurie să ridicăm puțin, cât pot prin persoana mea, acest brand al Bucovinei, oul încondeiat”, s-a destăinuit artistul plastic în ouă încondeiate Lucia Condrea.
Aceasta a precizat că în Sâmbăta Mare, la Muzeul Internațional al Ouălor „Lucia Condrea”, din Moldovița, va inaugura încă 25 de vitrine cu exponate, în total fiind 56 de vitrine. De asemenea, artista care a colindat lumea întreagă promovând oul încondeiat și-a exprimat dorința ca Suceava să ajungă o capitală culturală, având ca referință ouăle închistrite.
„Am pornit de la un meșteșug, colateral cu serviciul pe care l-am făcut o viață, și am creat artă: arta Condrea care este recunoscută în străinătate. Am pornit de la grafică, de la ceara în relief, de la dantelăriile tradiționale, după care am creat covoarele, lanseta, goblenul, tot ce s-a lucrat în trecut și acum nu se mai lucrează. Prin lucrările mele am creat o nouă valoare în artă, o percepție originală, o formă artistică împotriva kitch-ului. Doresc ca Suceava să ajungă, prin oul încondeiat, un brand și nu numai, o capitală culturală”, a mai explicat Lucia Condrea.
Intră acum și în grupul de