Intră acum și în grupul de
Municipalitatea suceveană se află într-o situație de forță majoră, după ce contractul cu Rosal a expirat sâmbătă la ora 24, iar un nou contract de salubritate menajeră nu a fost semnat.
Consiliul Local Suceava s-a întrunit, din nou, într-o ședință „de îndată”, luni, 20 aprilie, după ce sâmbătă 13 consilieri locali au absentat, ședința nefiind statutară.
Nici de această dată consilierii locali suceveni nu au reușit să rezolve problema salubrității, după ce proiectul inițiat de primarul Ion Lungu care prevedea partajarea salubrizării menajere între Rosal și asocierea Diasil – Florconstruct nu a trecut.
În ședința de CL „de îndată”, primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat faptul că de duminică municipalitatea se află într-o situație de forță majoră întrucât nicio firmă nu are contract de salubrizare cu Primăria. Edilul a mai spus că luni dimineața, a primit de la CNSC decizia prin care licitația câștigată de Diasil – Florconstruct pentru contractul temporar de salubrizare nu poate fi validată. Totodată, primarul și-a exprimat încrederea că Primăria va avea câștig de cauză în instanță, iar contestația făcută de Rosal va fi respinsă.
„Lăsarea orașului nemăturat este o situație de forță majoră”, a declarat Ion Lungu.
În acest sens, Lungu le-a propus consilierilor ca salubrizarea menajeră să fie partajată între Rosal și asocierea dintre firmele Diasil și Florconstruct.
Astfel, în urma discuțiilor purtate și cu reprezentanții firmelor, s-au stabilit zonele în care să opereze Rosal, respectiv în Centru, George Enescu, Obcini, iar Diasil – Florconstruct în cartierele Burdujeni, Zamca și Iţcani.
„Am propus să împărţim acest serviciu pe două zone din municipiu”, a spus Ion Lungu explicând că tariful cu care Diasil – Florconstruct a câștigat licitația este mai mic decât cel practicat de Rosal până duminică.
Reprezentanţii firmelor de salubrizare chemați la discuții au anunţat că sunt de acord cu partajarea salubrităţii până când se va stabili cine se va ocupa de acest serviciu, Rosal menționând că merită să se ocupe de salubrizarea întregului oraş.
Deși primarul a susținut vehement că municipalitatea se află într-o situație de forță majoră, nu de aceeași părere a fost și consilierul local Viorel Seredenciuc, care a apreciat că problema este una de legalitate și că astăzi ar fi trebuit să existe un operator care să se ocupe de salubrizarea orașului. De aceeași baricadă s-a aflat și consilierul Vasile Mocanu, el refuzând să participe la discuțiile cu firmele de salubrizare.
„Nu există forță majoră la ora actuală. Trebuia să se prelungească de către executiv contractul. Nu are treabă deliberativul cu acest contract”, a opinat Mocanu.
În aceste condiții, Ion Lungu a afirmat că preferă să-și dea demisia din funcția de primar decât să prelungească contractul cu Rosal, amintind că legea s-a schimbat și că din această cauză unii edili au ajuns la DNA.
„Unii sunt la DNA tocmai pentru că au prelungit contracte. Nu mai e permisă prelungirea unui contract”, a întărit primarul Sucevei.
În urma votului dat de consilierii locali suceveni, proiectul propus de Ion Lungu a primit 15 voturi „pentru”, fiind necesare 16 voturi pentru a putea trece. Ca urmare a votului, primarul a convocat o nouă ședință „de îndată”, marți, de la ora 14.00.
Intră acum și în grupul de