VIDEO Angajaţi ai Schweighofer Holtzindustrie surprinşi de investigatori EIA acceptând lemn presupus provenit din tăieri ilegale


Intră acum și în grupul de

Environmental Investigation Agency (EIA), o organizație de mediu cu birouri în Washington D.C. și Londra a dat publicității filmări care expun conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, acceptând cu bună știință și recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație, se arată într-un comunicat al acestei agenţii de mediu trimis Newsbucovina.ro

lemne

Potrivit comunicatului, aceste dovezi apar în vreme ce Holzindustrie Schweighofer a fost identificată în România drept jucând un rol central în eforturile de a stopa noul Cod Silvic.

„Acest cod se află în dezbaterile finale din Parlament. În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceștia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn”, se arată în comunicat.

Gerald Schweighofer
Gerald Schweighofer

 

EIA reaminteşte că în data de 23 martie, președintele României a retrimis noul Cod silvic înapoi în Parlament pentru amendamente și dezbateri şi că la scurt timp a fost dată publicității scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către primul ministru al României, cerând să schimbe Codul Silvic, în caz contrar amenințând cu efecte negative asupra comerțului dintre Austria și România, în general.

EIA susţine că un al doilea document de la Ambasada Austriei la București prezintă îndemnul către Guvernul României de a se întâlni cu Schweighofer pentru a ajunge la o înțelegere în legătură cu noul Cod Silvic.

Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România.

“România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumusețe și valoare unică”, a spus Alexander von Bismarck, Director Executiv al EIA SUA.

“Această luptă împotriva tăierilor ilegale nu poate fi câștigată dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpară cu bună știință și recompensează lemnul ilegal.”

 

Holzindustrie Schweighofer este o companie austriacă care procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord. Tăierile ilegale amenință ultimele păduri seculare ale Europei. Peste 60% dintre acestea sunt încă adăpostite în România. Pădurile României sunt casa urșilor, lupilor și a râșilor care se află aici în număr mai mare decât în toată Europa la un loc, cu excepția Rusiei, precizează EIA.

 

Oficiali ai companiei Holzindustrie Schweighofer nu au putut fi contactaţi până la publicarea acestui comunicat pentru a preciza poziţia oficială a companiei cu fabrici la Rădăuţi şi Siret.

 

 

În urmă cu un an, preşedintele Camerei Deputaţilor,  Valeriu Zgonea, declara la Câmpulung Moldovenesc, că nu susţine modelul de investiţii de genul Schweighofer.

 

„Acest model nu-l recomand pentru că a generat nemulţumirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pierderea locurilor de muncă. Nu a generat valoare adăugată pentru dumneavoastră şi nu este un angajator atât de puternic pe cât ar trebui să fie o companie atât de mare şi a omorât tot ce înseamnă întreprinderi mici şi mijlocii”, a spus atunci Zgonea.

Faţă de acuzele aduse în comunicat, Holzindustrie Schweighofer a postat pe site-ul companiei un  comunicat în care arată vă ca efectua o anchetă internă.

”În privința acuzațiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință. Toate persoanele implicate în procesul de achiziționare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaților săi. Holzindustrie Schweighofer îndeplinește toate cerințele legale impuse de către statul român. Mai mult decât atât, suntem certificați FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) și suntem monitorizați permanent de către auditori independenți care țin evidența stocurilor de materie primă prelucrată în fabricile noastre și verifică legalitatea provenienței materiei prime prelucrate în unitățile noastre de producție. Holzindustrie Schweighofer susține orice acțiuni oficiale și juridice îndreptate către protecția resurselor naturale, în special către protecția pădurilor”, se arată în documentul companiei.

Vă prezentăm integral comunicatul Holzindustrie Schweighofer

 

Comunicat de presă

Rădăuți, România, 27 Aprilie 2015

În ultimele săptămâni, mass-media a preluat discursul unor reprezentanți ale ONG-urilor sau al unor concurenți ai Holzindustrie Schweighofer, acuzând compania de acțiuni ilegale, lobby sau presiuni asupra autorităților române. Chiar dacă nu este în politica noastră de a fi mereu prezenți în spațiul public cu comunicări, de această dată acuzațiile au mers prea departe și considerăm important să vă facem cunoscut punctul nostru de vedere. În procesul de achiziție a buștenilor respectăm întotdeauna legile și reglementările în vigoare. De altfel, cadrul juridic al țărilor în care ne desfășurăm activitatea stă întotdeauna la baza funcționării Holzindustrie Schweighofer. Activitatea de exploatare a pădurilor este reglementată prin lege pe baza unui plan de management stabilit pentru 10 ani și a monitorizării efectuate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin intermediul Comisariatelor de Regim Silvic și Cinegetic (CRSC). Potrivit EUROSTAT, în România se recoltează aproximativ 50% din creșterea anuală a pădurilor, ceea ce o poziționează pe locul al 7-lea din 25 în clasamentul țărilor membre ale Uniunii Europene.

Holzindustrie Schweighofer nu taie bușteni din păduri (acest lucru intră în atribuțiile companiilor de exploatare a masei lemnoase), nu transportă bușteni (acest lucru ține de competența companiilor de transport), dar cumpără bușteni livrați la poarta unităților sale de producție. Conform legislației în vigoare, orice livrare trebuie să provină din exploatări legale și fiecare furnizor se angajează în acest sens în fața noastră prin contract. În plus, proveniența legală trebuie dovedită cu documente relevante pentru fiecare livrare în parte. Aceste obligații sunt asumate de către furnizori, aceștia fiind singurii responsabili pentru proveniența materiei prime și pentru serviciile furnizate către Holzindustrie Schweighofer. Holzindustrie Schweighofer nu tranzacționează sub nicio formă lemn neprelucrat, ci este cumpărător și prelucrător. O parte importantă din cantitatea de lemn neprelucrat (buștean de rășinoase) cumpărată de către compania noastră, respectiv 1,2 milioane mc, provine din importuri. În plus, Holzindustrie Schweighofer nu exportă bușteni; noi prelucrăm lemnul în România și exportăm produse finite și semifinite.

România are 6 milioane de hectare de terenuri forestiere. Dintre acestea, 2 milioane de hectare sunt păduri de rășinoase. Volumul total exploatat în România este de 19 milioane mc pe an, din care 8 milioane mc sunt bușteni de rășinoase (date INSSE). După deschiderea unității de producție de la Reci, Holzindustrie Schweighofer va cumpăra și prelucra bușteni de rășinoase în volum de 2,3 milioane mc lemn de origine românească și 1,2 milioane mc de lemn provenit din import. Astfel, volumul total de buștean de rășinoase achiziționat de Holzindustrie Schweighofer din fondul forestier românesc, va fi de 29%. Aceasta este o confirmare suplimentară a faptului ca Holzindustrie Schweighofer nu se opune Codului Silvic ci interferenței acestuia în dezvoltarea afacerilor societăților comerciale private.

Noi considerăm că limitarea liberei circulații a mărfurilor este împotriva abordărilor stabilite de către Uniunea Europeană. Codul Silvic are rolul de a reglementa gestionarea responsabilă și durabilă a pădurilor din România. Aspecte privind concurența nu își au locul în Codul Silvic. În plus, la solicitarea noastră, Consiliul Concurenței a confirmat faptul că o astfel de limitare este contrară dreptului concurenței în România și Europa, precum și liberei circulații a mărfurilor.

Holzindustrie Schweighofer va sprijini orice măsură care contribuie la protejarea resurselor forestiere și la limitarea comportamentului ilegal sau iresponsabil în acest sens. Încă de la începutul acestui an, am implementat mai multe politici comerciale menite să evite orice implicare accidentală a companiei noastre în situații legal incerte: am interzis orice achiziție de bușteni din parcuri naționale, chiar daca proveniența lor este legală (există zone în parcurile naționale în care exploatarea masei lemnoase este legală). Am inclus în contractele noastre de achiziție o clauză de reziliere în cazul în care furnizorul are o sentință definitivă privind activități ilegale.

În privința acuzațiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință. Toate persoanele implicate în procesul de achiziție sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaților săi.

Holzindustrie Schweighofer îndeplinește toate cerințele legale impuse de către statul român. Mai mult decât atât, suntem certificați FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) și suntem monitorizați permanent de către auditori independenți care țin evidența stocurilor de materie primă prelucrată în fabricile noastre și verifică legalitatea provenienței materiei prime prelucrate în unitățile noastre de producție.

Holzindustrie Schweighofer susține orice acțiuni oficiale și juridice îndreptate către protecția resurselor naturale, în special către protecția pădurilor.

Holzindustrie Schweighofer este parte a holdingului austriac privat Schweighofer Group, ce activează în industria prelucrării lemnului de peste 400 de ani. Principalele sale afaceri sunt în domeniile de: prelucrare și procesare a lemnului – mai mult de 70% din cantitatea totală de cherestea fiind procesată și transformată de angajații români în produse de înaltă calitate; producția de energie regenerabilă din biomasă; administrarea pădurilor; imobiliare; afaceri hoteliere.

Nu în ultimul rând, compania Holzindustrie Schweighofer este implicată constant și consistent în acțiuni sociale în România și în alte țări. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajați în unitățile de producție din România, iar în 2015 acestora li se vor adăuga alți 650 de angajați de la noua fabrică de prelucrare a lemnului de la Reci, în Covasna, ajungând astfel la un total de peste 3.000 de locuri de muncă create direct și generând, indirect, peste 10.000 de locuri de muncă.

În perioada 2002-2015, Holzindustrie Schweighofer a investit în România 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro în ultimii doi ani. În 2013, contribuția totală a companiei la bugetul statului a fost de 125 de milioane de lei.


Intră acum și în grupul de