O alarmă falsă a mobilizat peste o sută de persoane pentru găsirea unui avion care s-ar fi prăbuşit în pădurea din Voitinel


Intră acum și în grupul de

Peste o sută de salvatori s-au mobilizat luni seara, la Voitinel, pentru găsirea unei aeronave de mici dimensiuni, după ce prin 112 s-a semnalat faptul că aceasta s-ar fi prăbuşit în pădurea de pe raza comunei Voitinel. După mai bine de cinci ore de căutări, pe circa 10 kilometri pătraţi și în condiții foarte dificile, salvatorii au constatat că au avut de a face cu o alarmă falsă.

pompieri 3

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, luni seară, la ora 21:57, Ion C. a semnalat prin numărul unic de urgenţă 112 faptul că o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbuşit în fondul forestier de pe raza comunei Voitinel.

„Spre locul menţionat s-au deplasat imediat militari şi tehnică de intervenţie de la subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava din Rădăuţi, Siret şi Vicovu de Sus. De asemenea, la sediul inspectoratului, s-a constituit Grupa Operativă. În sprijinul pompierilor militari a intervenit personal de la Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, Direcţia Silvică, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Voitinel, Vicovu de Jos şi Vicovu de Sus, precum şi de la Serviciul Salvamont”, a declarat plt.adj. Alin Găleată care a precizat că la acţiunea de căutare au participat 101 persoane cu 36 de autovehicule, din care 11 maşini de teren.

Găleată a mai spus că acțiunea de căutare s-a efectuat pe o arie în proiecţie pe hartă de circa 10 kilometri pătraţi, în condiţii de noapte şi de teren accidentat, inclusiv cu camere cu termoviziune şi autoturisme off-road, şi au durat până în jurul orei 3 dimineaţa.

„Din fericire, evenimentul anunţat de Ion C. nu s-a confirmat, dovedindu-se o alarmă falsă. Însă, din păcate, pentru această misiune s-au folosit resurse importante, atât umane cât şi tehnice, care ar fi putut fi solicitate în acelaşi timp, într-o altă zonă a raionului de intervenţie, pentru salvarea vieţilor oamenilor şi bunurilor acestora”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Potrivit articolului 32 din Ordonanţa de Urgenţă 34 din 19 martie 2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.


Intră acum și în grupul de