Cetatea de Scaun a Sucevei inaugurată cu uşi închise. Comisarul european Corina Creţu a aşteptat să i se deschidă accesul în curtea interioară. Vezi aici ce încă nu se poate viziona din lipsă de personal de pază (Galerie Foto)


Intră acum și în grupul de

Numeroşi suceveni, dar şi turişti care au venit la Cetatea de Scaun a Sucevei la Festivalul de Artă Medievală au fost dezamăgiţi când au constatat că uşa spre curtea interioară este închisă şi păzită de un angajat de pază pentru că accesul este interzis.

În situaţia lor a fost şi comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu care a venit să inaugureze finalizarea proiectului finanţat prin POR, domeniul de care ea se ocupă.

Astfel, pentru a putea intra în curtea interioară a Cetăţii de Scaun, Corina Creţu împreună cu delegaţia care o însoţea, a fost nevoită să aştepte până când a fost adusă cheia care deschide uşa spre curtea interioară.

Odată cu comisarul european au reuşit să viziteze această parte a cetăţii şi mai mulţi turişti care s-au aflat întâmplător în apropierea delegaţiei.

Restul vizitatorilor nu au mai reuşit însă să pătrundă şi şi-au exprimat nemulţumirea că nu pot vedea întreaga construcţie.

Întrebat despre situaţia creată, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a însoţit-o pe Corina Creţu, a spus că va trebui luată în calcul o formulă prin care să fie angajată o firmă de pază specializată.

El a mai spus că va trebui să fie suplimentate şi dotările cu generator de energie electrică întrucât aparatura care asigură spectacolul de lumini şi sunet să funcţioneze şi dacă este o pană de curent, dotare ce nu fusese prevăzută prin proiect.

Nechifor a dat asigurări că în perioada următoare Cetatea de Scaun va putea fi vizitată în integralitate, inclusiv partea de proiecţie nocturnă.

cetatea festival cretu (45)

Totuşi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, venit şi el la inaugurarea Cetăţii de Scaun deşi este în concediu medical după ce a suferit o intervenţie chirurgicală, a spus că ar fi trebuit ca cetatea să poată fi vizitată în integralitate.

El a arătat că la cetate există un serviciu externalizat de pază, dar cu un singur post şi mai sunt doi muzeografi, iar în schema de personal mai sunt şapte posturi.

Ursu a explicat că a discutat cu firma de pază ca pe perioada Festivalului Medieval să suplimenteze paza cu patru posturi pentru ca cetatea să fie deschisă şi în această perioadă.

„Mai departe nu comentez fiind în concediu medical”, a spus Ursu.

Directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, care gestionează activitatea instituţiei cât timp Ursu este în concediu medical a spus însă că nu se putea asigura siguranţa în cetate întrucât pe perioada Festivalului Medieval vin mii de oameni.

El a adăugat că administrativ nu s-a putut asigura ca pentru persoanele care vizitează siguranţa pentru ziduri, dar şi paza pentru aparatura din interior care este foarte scumpă.

Vezi aici ce se ascunde în spatele uşii închise

După ce a văzut ceea ce s-a realizat cu fondurile europene în Cetatea de Scaun, Corina Creţu a vizionat un spectacol de lumini şi sunete care va fi prezentat turiştilor pe zidurile cetăţii, dar a vizitat şi pavilioanele amenajate de diferitele ordine care participă la Festivalul Medieval şi a asistat la un duel, dar şi la jocuri cu flăcări.

Alături de miile de suceveni, Corina Creţu a asistat sâmbătă seara şi la un spectaculos foc de artificii.

 

 


Intră acum și în grupul de