EGGER continuă investițiile în România cu încă 20 milioane de euro. O instalație de reciclare și un punct de colectare a deșeurilor lemnoase consolidează locaţia din Rădăuți


Intră acum și în grupul de

EGGER, unul dintre cei mai mari producători de materiale pe bază de lemn din Europa a investit aproximativ 20 milioane de euro într-o instalație de reciclare și o unitate de colectare a deșeurilor lemnoase. Potrivit unui comunicat al companiei, instalația de reciclare este integrată pe platforma fabricii din Rădăuți și va reduce consumul de lemn proaspăt, utilizat la fabricarea de PAL. Colectarea lemnului reciclabil și conservarea resurselor este realizată prin intermediul EGGER Timberpak, care  preia și procesează diferite tipuri de deșeuri lemnoase. Punctul de colectare Timberpak din Cernica și instalația de reciclare de pe platforma fabricii completează circuitul integrat de producție din cadrul fabricii de la Rădăuți.

Circuit inchis de productie
Circuit inchis de productie

„Noile investiții fac parte din planurile grupului EGGER de a dezvolta fabrica din Rădăuți într-o locație de producție complet integrată. Am dezvoltat Timberpak și instalația de reciclare cu scopul de a reduce cantitatea de lemn provenită din exploatările forestiere și pentru a sprijini conservarea fondului forestier pe termen lung. Utilizarea sustenabilă a resurselor este o prioritate pentru noi și este ferm ancorată în valorile noastre fundamentale”, a declarat Ioan Banciu, Country Manager Tehnic al EGGER România.

În comunicatul companiei se mai arată că investițiile de aproximativ 20 milioane de euro contribuie la crearea unei locații de producție complet integrate și consolidează activitatea EGGER în România. „Decizia strategică de a dezvolta un proiect amplu de utilizare a lemnului reciclabil în România are  ca scop diminuarea cantității de lemn provenită din exploatările forestiere și conservarea fondului forestier pe termen lung”, precizează sursa citată.

Fabrica EGGER Radauti
Fabrica EGGER Radauti

Instalația de reciclare din cadrul fabricii EGGER din Rădăuți  are ca scop optimizarea utilizării materiilor prime. Capacitatea anuală de prelucrare a instalației de reciclare este de 150.000 tone de material lemnos.

EGGER Timberpak preia și procesează diferite tipuri de lemn reciclabil: paleți deteriorați, mobilier vechi, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții și demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă (provenită din toaletarea spațiilor verzi).

Timberpak Cernica
Timberpak Cernica

Punctul de lucru Timberpak din localitatea Cernica, județul Ilfov este prima filială din România și este dotată cu 40 de containere abroll pentru colectarea deșeurilor. În cadrul grupului EGGER funcționează, începând din anii `90,  platforme de colectare a lemnului reciclabil Timberpak în Marea Britanie și în Germania. În ceea ce privește transferul lemnului reciclabil din Cernica la Rădăuți, acesta se va desfășura preponderent pe calea ferată.

Ioan_Banciu
Ioan Banciu

 „Estimăm că până la finalul anului, în cadrul Timberpak Cernica vor fi colectate aproximativ 15.000 de tone lemn reciclabil, iar această cantitate va crește progresiv, cu  până la 20% în primii trei ani. Obiectivul EGGER pentru anul 2020 este colectarea a aproximativ 40.000 tone lemn reciclabil/an, echivalentul a 65.000 mc/an de lemn provenit din exploatări forestiere. Optimizarea permanentă a modului de utilizare al materiilor noastre prime face parte din politica EGGER pentru protejarea mediului” , a adăugat Ioan Banciu, Country Manager Tehnic al EGGER România.

Dispunând de facilități ultra-moderne de protejare a mediului, EGGER este un pionier al industriei în ceea ce privește metodele de producție ecologice. Utilizarea durabilă a materiilor prime este una din cele mai mari priorități ale grupului EGGER.

Fabrica EGGER din Rădăuți este una dintre cele mai mare investiții green field în România, cu  485 milioane de EUR investite până acum și aproximativ 750 de angajați. Prin activitatea economică desfășurată în județul Suceava și prin taxele, impozitele & contribuțiile anuale virate către bugetele locale și cel al statului, fabrica EGGER din Rădăuți are un semnificativ impact social și economic pentru comunitatea locală și regiune.

În perioada 2006 – iulie 2015, operațiunile desfășurate pe platforma EGGER din Rădăuți au generat peste 53,55 milioane de EUR, sumă ce reprezintă totalul taxelor și impozitelor locale, impozite pe profit, TVA, taxe și autorizații precum și impozite pe construcții speciale.


Intră acum și în grupul de