Două milioane de euro alocaţi din 2012 pentru reabilitarea Gării Iţcani. Primăria Suceava nu a eliberat autorizaţia de construire


Intră acum și în grupul de

Două milioane de euro au fost alocaţi încă din anul 2012 pentru reabilitarea Gării Iţcani, dar lucrările nu au putut începe din cauză că Primăria Suceava nu a emis autorizaţia de construire.

Directorul regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa, a declarat sâmbătă, cu prilejul vizitei efectuate de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la gara Iţcani, că pentru obţinerea autorizaţiei de construire mai este nevoie de obţinerea certificatului de atestare care se află însă la Cernăuţi.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că dacă este necesar va face demersurile de rigoare pe lângă autorităţile din Cernăuţi.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a spus că este neplăcut că o clădire monument arhitectonic precum Gara Iţcani nu a fost reabilitată.

El consideră că pe lângă lucrările de consolidare, va fi nevoie şi de restaurarea clădirii pentru că nu ar fi de ajuns doar să fie reabilitată fără să fie refăcută în totalitate.

Matache a propus ca pentru acest aspect, ministerul să colaboreze cu Consiliul Judeţean Suceava.

Directorul regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa, a explicat că această clădire ar fi trebuit restaurată cu fonduri europene, dar că s-a considerat că nu se pot finanţa lucrări la două gări din acelaşi oraş în condiţiile în care Gara Burdujeni a beneficiat de un program de restaurare.

El a spus însă că s-a decis reabilitarea Gării Iţcani din fonduri proprii, s-a făcut selecţia firmei care să se ocupe de lucrări şi că valoarea contractului este de două milioane de euro fără TVA.

Directorul regionalei CFR Iaşi a explicat însă că, din păcate, nu s-a obţinut autorizaţia de construire din partea Primăriei Suceava care cere un certificat de atestare, document care este în arhive la Cernăuţi, iar în aceste condiţii s-au făcut doar mici lucrări de întreţinere.

aeroport gara harasim neaga matache drum pista (53)

Senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur a adresat în luna iunie o interpelare Guvernului asupra intenţiilor pe care le are privind salvarea clădirii Gării Iţcani.

În document se arată că gara Iţcani din municipiul Suceava este înscrisă în nomenclatorul CFR sub denumirea de Staţia C.F.R. Suceava-Nord şi deserveşte traficul de călători şi mărfuri spre Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, precum şi cel internaţional spre Ucraina şi Rusia.

Clădirea gării este un monument de arhitectură fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice sub numele Gara Suceava Nord-Iţcani, unde apare ca fiind datată din anul 1876. Judeţul Suceava mai are alte patru gări incluse în Lista monumentelor istorice din România: actualizată prin Ordinul Ministrului Culturii, nr. 2.361 din 1 octombrie Gara Suceava-Burdujeni, datată 1869, Gara C.F.R. din Rădăuţi, datată 1889, Gara Băi din Vatra Dornei datată 1910 şi Gara oraş din Vatra Dornei, datată 1902. Gara Iţcani a fost construită în ideea de a fi şi o carte de vizită a Austro-Ungariei pe frontiera austro-română. Este o construcţie cu două niveluri realizată după modelul unor gări din zona central-europeană. În apropierea Gării Iţcani a fost construit şi un depou de locomotive, care era unul dintre cele mai mari din zona Bucovinei precum şi locuinţe pentru personalului feroviar.

„Până de curând în Gara Iţcani lucrau peste 150 de ceferişti dar din păcate, în ultimii ani această gară a ajuns într-o avansată stare de degradare, devenind o clădire insalubră şi periculoasă atât pentru călători cât şi pentru angajaţi, cu o imagine dezolantă, nepermisă pentru o clădire de patrimoniu. Ploile şi vântul puternic au smuls bucăţi din acoperiş însă de aproape trei ani nimeni nu a intervenit eficient iar apa se infiltrează în pereţi; ca urmare a apărut igrasia şi cade tencuiala la interior şi de pe zidurile exteriore. Sala de aşteptare ca şi majoritatea spaţiilor interioare sunt în stare avansată de degradare. Spaţiile dezafectate au fost invadate de gunoaie şi de câini vagabonzi, geamurile au început să fie sparte. Peronul a ajuns, de asemenea, într-o stare deplorabilă. Situaţia Gării Suceava Nord reprezintă o dramă şi pentru cele 20 de familii de ceferişti care locuiesc la etajele superioare ale imobilului şi care au fost somaţi să îl părăsească fără a li se oferi o alternativă”, se arată în interpelarea semnată de senatorul sucevean.

aeroport gara harasim neaga matache drum pista (55)

„Doresc să trag un semnal de alarmă foarte serios cu privire la starea deplorabilă în care se găseşte Gara Iţcani şi insist asupra necesităţii restaurării clădirii monument prin lucrări ample de reparaţii şi consolidare la exteriorul şi interiorul gării, inclusiv reabilitarea peronului. Am sesizat în repetate rânduri starea clădirii, iar împreună cu deputaţii PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu şi Ioan Balan am solicitat alocare de fonduri, inclusiv prin depunerea unui Amendament la Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2015 pentru reabilitarea clădirii Gării Iţcani, Municipiul Suceava, Judeţul Suceava”, mai spune Gheorghe Flutur, apreciind că starea dezastruoasă a Gării Iţcani este consecinţa neglijenţei, indiferenţei şi neputinţei celor obligaţi să o întreţină iar soluţia o reprezintă realizarea investiţiilor în infrastructura clădirii, în baza unui proiect coerent de refacere pentru că, din păcate, tot ce s-a “mişcat” în legătură cu reabilitarea Gării Iţcani este mai degrabă o palmă dată Sucevei. În noiembrie 2014, în plină iarnă, câţiva muncitori au putut fi văzuţi la peronul gării, spunând că vor să înceapă pregătirile pentru refacerea acestuia numai că totul a fost abandonat în câteva zile din cauza frigului şi a ninsorii.

“În ce stadiu se află “discuţiile” privind realizarea lucrărilor de reparaţii capitale la staţia CFR de călători Suceava Nord, cunoscută publicului sub numele de Gara Iţcani? Sunt prevăzute fonduri pentru reabilitare şi dacă există un grafic de lucrări?” sunt întrebările adresate de senatorul Flutur Guvernului căruia i se solicită responsabilitate maximă în ceea ce priveşte administrarea clădirilor de patrimoniu. Parlamentarul aşteaptă precizări concrete privind situaţia documentelor şi avizelor necesare obţinerii unei autorizaţii de construire fără de care nu se pot face lucrări la clădirea Gării Iţcani, având în vedere şi faptul că este inclusă în Lista monumentelor istorice.

aeroport gara harasim neaga matache drum pista (54)


Intră acum și în grupul de