Lucrări de refacere şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de 251 de milioane euro, în 14 localităţi sucevene, prin POIM


Intră acum și în grupul de

Prima parte a programului de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă din judeţul Suceava pe programarea 2007-2013, în valoare de 88 de milioane de euro, se încheie la finalul acestui an, urmând să fie continuat cu programul 2014-2020 ce prevede lucrări în sumă de 251 de milioane de euro.

Declaraţia a fost făcută, vineri, de şeful administraţiei judeţene, care a anunţat că a aprobat Master-planul pentru apă şi canalizare din judeţul Suceava, care include investiţii în valoare de 251 de milioane de euro în 14 localităţi asociate şi urmează să fie implementat până în 2020 cu fonduri ale Uniunii Europene.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Suceava a explicat că în mai multe zone ale judeţului sunt probleme privind calitatea apei care conţine în exces nitriţi, fier şi pesticide şi că este important ca în toate localităţile să fie furnizată apă potabilă de calitate.

catalin nechifor

El a spus că până în 2020 toate localităţile din România trebuie să aibă sistem de apă potabilă şi de colectare şi epurare a apelor uzate, iar până în 2018 vor trebui să aibă astfel de sisteme localităţile cu peste 10.000 de locuitori, urmând ca în ultimii doi ani de programare să fie soluţionate problemele localităţilor cu 2000 de locuitori.

Nechifor a declarat că prin Programul Operaţional Investiţii Mari (POIM) urmează să fie realizate lucrări de refacere şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare în 14 localităţi sucevene cu suma totală de 251 de milioane de euro din care 193 de milioane de euro reprezintă execuţia, iar restul echipamente şi asistenţă tehnică.

Astfel, urmează să fie făcute lucrări în  Suceava (22 milioane de euro), Şcheia (11 milioane de euro), Salcea (6,2 milioane euro), Fălticeni (8,5 milioane de euro), Rădăuţi (7,3 milioane de euro), Câmpulung Moldovenesc (22,2 milioane de euro), Vatra Dornei (12,1 milioane de euro), Vicovu de Sus (27 milioane de euro), Marginea (22 de milioane de euro), Siret (19,3 milioane de euro), Suceviţa (4,9 milioane de euro), Putna (6,9 milioane de euro), Dolhasca (8,4 milioane de euro) şi Mitocu Dragomirnei (8,5 milioane de euro).

Nechifor a mai spus că este vorba de o sumă foarte mare de bani pentru realizarea acestor investiţii şi că a discutat cu reprezentanţii ministerului de resort privind alocarea fazată a sumelor de bani pentru că nu doreşte să existe alocări şi să nu poată fi folosite.

În acest sens, el a explicat ca din întreaga sumă să fie alocată iniţial 60 la sută pentru începerea lucrărilor, iar restul de bani să fie alocaţi doar unde va exista progres fizic în derularea programului.

El a adăugat că dacă vor fi localităţi care nu vor reuşi să ducă la îndeplinire proiectul, atunci banii alocaţi vor fi dirijaţi spre alte localităţi care nu sunt incluse acum în program.

Nechifor a mai declarat că în celelalte localităţi din judeţ se vor finanţa sisteme de apă-canalizare prin PNDL, dar şi prin alte surse de finanţare.


Intră acum și în grupul de