(FOTO) Lucrările de restaurare a Muzeului de Istorie din Suceava se apropie de final. Vezi când va fi redeschis vizitatorilor


Intră acum și în grupul de

Lucrările de restaurare a Muzeului de Istorie din Suceava se apropie de sfârșit, instituția urmând să-și deschidă porțile pentru vizitare în luna martie a anului viitor.

Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, săptămâna viitoare urmează să fie definitivate lucrările de restaurare şi reamenajare a clădirii, executate cu 21 de milioane de lei de o asociere de firme, după care va fi adus mobilierul şi amenjată expoziţia permanentă.

Ursu a apreciat , marți, într-o conferință de presă, că cel mai probabil, Muzeul de Istorie, închis pentru vizitare din 15 martie 2014, ar urma să fie redeschis în luna martie 2016.

Directorul Muzeului Bucovinei a precizat că expoziţia permanentă se va axa exclusiv pe Bucovina şi judeţul Suceava, iar principalele aspecte evidenţiate vor fi Evul Mediu, când Suceava a fost capitală a Moldovei şi perioada în care Bucovina a fost sub administraţie austriacă.

De remarcat este că în cadrul lucrărilor de restaurare, pe frontonul clădirii a fost repusă stema Imperiului austriac, aşa cum a fost atunci când clădirea a fost construită.

Directorul Muzeului Bucovinei a explicat că restaurarea presupune aducerea faţadei la starea iniţială, iar pentru reinstalarea acestei steme există avizul Comisiei zonale a Monumentelor Istorice.

“Stema imperială fiind cea originală trebuia repusă, mai ales că ea exista fragmentată în podul clădirii”, a spus Ursu.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că prin lucrările efectuate, clădirea are acum 5000 de mp de spaţii, suprafaţa utilă crescând cu 54,2 la sută.

El consideră că acest proiect este un exemplu de bună practică, ţinând cont că lucrările au început abia în august 2015.

 

În cadrul proiectului au fost restaurate faţadele, a fost recompartimentată clădirea, podul a devenit funcţional şi are spaţii pentru expoziţii temporare, pentru birourile administrative şi pentru o cafenea, iar curtea interioară a fost închisă şi a fost transformată în spaţii pentru activităţi culturale cu publicul. Clădirea are acum trei ascensoare pentru materiale şi pentru persoane.

Muzeul de Istorie al Bucovinei este restaurat prin POR cu 60 de milioane de lei.

Clădirea Muzeului de Istorie al Bucovinei se compune din trei segmente distincte edificate la date diferite, iar clădirea principală a Muzeului, a fost edificată în perioada anilor 1902-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner, ea fiind sediul Prefecturii Districtului Suceava. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de