Boicotul exploatatorilor de lemn a dus la anularea principalei licitații de masă lemnoasă a Direcției Silvice Suceava


Intră acum și în grupul de

Principala licitație de masa lemnoasă a Direcției Silvice Suceava a fost boicotată, luni, de exploatatorii de lemn din județ.

Câteva sute de reprezentanţi ai firmelor specializate în exploatarea lemnului au venit la licitație, dar nici unul nu a depus ofertă şi s-au urmărit unii pe alţii să nu încalce boicotul.

lemne

Reprezentanţi ai unor firme au ajuns la locul de desfăşurare a licitaţiei cu o oră şi jumătate înaintea orei de începere pentru a se asigura că nici unul dintre cei care se ocupă de exploatarea lemnului nu a intrat în sală.

Ei au spus că nu sunt de acord cu condiţiile în care se desfăşoară licitaţia, cu prezentarea ofertei în plic închis şi nu prin strigare, că preţul de pornire este prea mare şi că este inclusă în masa lemnoasă licitată, la preţul de lemn de lucru şi coaja copacilor.

Potrivit preşedintelui Comisiei de licitaţie, directorul adjunct al Direcției Silvice (DS) Suceava, Valerian Solovăstru,  licitaţia s-a închis fără să fie adjudecat nimic. Solovăstru a spus că licitaţia ar urma să se reia, probabil în aceleaşi condiţii. „Legea e lege”, a spus directorul adjunct al DS Suceava.

Peste două sute de reprezentanţi ai unor firme sucevene specializate în exploatarea lemnului au solicitat, joi, autorităţilor judeţene să intervină pentru modificarea condiţiilor de desfăşurare a licitaţiei de masă lemnoasă organizată de DS Suceava şi au anunţat că vor boicota licitaţia.

Autorităţile judeţene au explicat acestora că această licitaţie este organizată în baza legislaţiei în vigoare şi că procedurile sunt în derulare şi nu se pot schimba condiţiile de organizare.

Preşedintele comisiei de licitaţie, Valerian Solovăstru, director adjunct al Direcţiei Silvice Suceava, a declarat că organizarea acestei licitaţii se face cu cea mai mare transparenţă posibilă.

„Mai multă transparenţă nu există. Vin, depun plicul şi apoi află dacă au câştigat”, a spus Solovăstru care a menţionat că dacă s-ar face cu strigare, licitaţia ar dura cel puţin o săptămână, fiind vorba de 700 de partizi (parcele) de pe care se va exploata lemnul.

Totodată, Solovăstru a menţionat că masa lemnoasă scoasă la licitaţie a fost stabilită în baza actelor normative aflate în vigoare, iar preţul de pornire este stabilit în baza regulamentului de organizare a licitaţiei aprobat prin Hotărâre de Guvern.

La principala licitaţie de masă lemnoasă pe picior pentru producţia anului 2016 organizată de Direcţia Silvică Suceava se oferă un volum total de masă lemnoasă de 518.719 metri cubi, din care 383.291 mc de lemn răşinoase, 105.254 mc de lemn de fag, 1.951 mc de lemn de stejar,  iar 18.470 mc pentru diverse tipuri de lemn tare şi 9.753 pentru diverse tipuri de lemn de moale.

Masa lemnoasă pe picior rămasă neadjudecată după încheierea licitaţiei nu se poate adjudeca prin negociere, se menţionează în regulamentul de organizare. (R.N.B.)

 


Intră acum și în grupul de