Suceava ocupă locul 13 în topul „Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”


Intră acum și în grupul de

Suceava ocupă locul 13 într-un top al revistei Forbes România din acest an în care au fost incluse 40 cele mai bune orașe pentru afaceri. Anul trecut, Suceava s-a clasat pe locul 12.

orasul firelor (6)

Potrivit forbes.ro, pentru întocmirea clasamentului au fost analizate reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă.

„Am luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ)”, au explicat realizatorii topului.

Aceștia au mai arătat că pentru a radiografia și mai fidel economiile locale, au fost întocmite, pentru fiecare județ în parte, un top 10 al celor mai relevante companii luând în calcul cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajați și nivelul capitalurilor proprii.

Mai mult decât atât, a fost luată în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari ai orașelor analizate.

„Premisa de la care am plecat în acordarea unei penalități de 10% din punctajul final pentru orașele ai căror edili au fost reținuți pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți”, au menționat reprezentanții Forbes România.

Astfel, în urma analizei, Suceava, al doilea cel mai dezvoltat oraș din regiunea de Nord-Est, ocupă locul 13 în clasamentul național, domeniile economice din care provin cele mai de succes companii fiind fabricarea hârtiei și cartonului, fabricarea produselor lactate, industria extractivă sau industria ușoară.

„Din punct de vedere al structurii acționariatului, șapte companii din topul primelor 10 din județ sunt deținute integral de români. Acet SA, compania de pe locul al doilea, este controlată de autoritățile locale și are activități în distribuția apei. Aceasta împarte podiumul cu două companii ce au acționariat majoritar străin, Ambro SA – cu activități în fabricarea hârtiei și cartonului – și Dorna Lactate SA – fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor.

Printre cele mai puternice companii sucevene este și Calcarul SA, cu activități în industra extractivă, deținută de Nicolae Troașe”, se precizează în articol.

În topul „Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2016” pe primul loc s-a clasat Timișoara, pe locul doi Cluj-Napoca, iar pe locul trei se află București. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de