Cum a ajuns să fie trimis în judecată un bărbat care a lăsat o mie de euro unui șef din Poliția municipiului Suceava sub un proces verbal


Intră acum și în grupul de

Un bărbat din comuna suceveană Straja, autorul unui accident rutier petrecut în luna decembrie a anului trecut în municipiul Suceava, a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Inculpatul, Constantin Pintescu, este acuzat că a oferit suma de 1.050 euro unui agent şef principal al Biroului Rutier – Mediul Rural din cadrul Poliţiei municipiului Suceava.

BANI

În data de 17 decembrie 2015, Constantin Pintescu, din Straja, șofer al unui autoturism marca Volkswagen, a produs o tamponare în municipiul Suceava, după care a fugit de la locul accidentului.

După impact, șoferul autoturismului lovit a sunat la Poliție pentru a anunța evenimentul rutier.

Ulterior, la data de 4 ianuarie, atât Pintescu, cât și șoferul mașinii avariate au ajuns la sediul Poliției Suceava, agentul de poliţie constatând pagubele produse.

A doua zi, cei doi bărbați au fost chemați din nou la Poliție, pentru întocmirea documentelor constatatoare, însă Constantin Pintescu s-a prezentat mai repede în biroul agentului pentru a încerca să-l determine să nu îl sancționeze.

Astfel, după cum au arătat procurorii suceveni, inculpatul a completat declaraţia cu datele privind situaţia referitoare la evenimentul din data de 17 decembrie, iar la un moment dat a scos din portofel o bancnotă de 50 euro, pe care a pus-o sub una dintre hârtiile pe care agentul de poliţie le avea pe birou, pentru a nu-i fi reţinut permisul de conducere.

„Agentul de poliţie i-a solicitat inculpatului să ia banii de pe birou, aducându-i la cunoştinţă că fapta sa constituie infracţiune de corupţie, iar la refuzul inculpatului de a se conforma, acesta a sesizat situaţia ivită conducerii şi organelor de poliţie judiciară din cadrul DGA – SJA Suceava”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

La întoarcerea în birou, agentul de poliţie a constatat că suma de 50 euro a fost luată de inculpat şi pentru că între timp sosise şi celălalt șofer, a continuat activitatea de soluţionare a situaţiei.

După ce a ajuns la o înţelegere cu celălalt șofer, în vederea despăgubirii, Constantin Pintescu a continuat să-l mituiască pe agentul de poliţie, văzând că a rămas doar cu el în birou.

Astfel, inculpatul a început să-i promită polițistului sume de bani şi alte bunuri pentru a nu-i fi întocmit proces verbal de sancţionare contravenţională, prin care să îi fie suspendată exercitarea dreptului de a conduce.

Mai mult, Pintescu i-a solicitat agentului de poliţie să-l însoţească până la maşină pentru a-i da banii promiși, dar la refuzul acestuia inculpatul a scos din buzunar 1.000 de euro, pe care i-a pus sub procesul verbal de contravenţie pe care agentul de poliţie îl completa în acel moment.

„Suma de bani a fost identificată pe biroul agentului de poliţie de organele de urmărire penală care au constatat infracţiunea flagrantă.

Din probele administrate rezultă că inculpatul a oferit şi a dat suma de 1050 euro, respectiv 50 euro înainte de formularea denunțului de agentul de poliţie, sumă pe care a luat-o înapoi după refuzul insistent al denunțătorului şi suma de 1000 euro pe care a dat-o în momentul în care martorul denunţător a început să completeze procesul verbal de aplicare a sancţiunii contravenţionale. Suma de 1000 euro a fost identificată şi ridicată de organele de urmărire penală în momentul constatării infracţiunii flagrante”, se mai arată în documentul citat.

La data de 27 ianuarie a.c., procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra sumei de 1.000 de euro, în urma constatării infracţiunii flagrante de dare de mită. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de