Ofițerul de poliție Florin Vasile Popescu, trimis în judecată, alături de un preot din Siret și de alte trei persoane


Intră acum și în grupul de

Procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe ofițerul de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Suceava, Florin Vasile Popescu, pentru luare de mită,  trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

Alături de el au fost trimiși în judecată sub control judiciar Nihat Palabiyik, administrator al Mega Tex SRL Ilfov pentru dare de mită și Ovidiu Stănescu zis ”Marius” pentru cumpărare de influenţă, iar în stare de libertate a lui Busuioc Stănescu zis ”Dragoș” pentru cumpărare de influență și a lui Daniel Vasile Merlă,  preot la Parohia „Sfântul Ioan” Siret, pentru cumpărare de influenţă.

judecataÎn rechizitoriu se arată că,  în cursul lunii noiembrie 2014, ofițerul de poliție Florin Popescu a primit de la preotul Daniel Merlă 50 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra organelor judiciare şi le poate determina să adopte cu celeritate o soluţie favorabilă în cauza în care preotul era cercetat penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, care să-i permită reintrarea în posesia permisului de conducere.

În acest sens, în cursul lunii septembrie 2015, polițistul a contactat un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în vederea identificării unei posibilităţi de soluţionare cu celeritate a acelei cauze penale afirmând că este dispus să „dea o masă”, iar ulterior l-a informat pe preot privind  demersurile pe care trebuie să le facă pentru ca dosarul care-l privea să fie soluţionat cu prioritate, lăsându-l pe acesta să creadă că a intervenit personal la procurorul de caz, context în care, prin intermediul unei alte persoane, a pretins de la preot încă 100 de euro, cu titlu de diferenţă de plată a pretinsei influenţe pe care ar fi exercitat-o asupra procurorului de caz în vederea soluţionării favorabile şi cu celeritate a dosarului penal.

Procurorii susțin că în 30 aprilie 2015, polițistul a pretins, iar în data de 5 mai a primit, prin intermediul unei alte persoane, 500 euro de la omul de afaceri din Ilfov Nihat Palabiyik, față de care anterior efectuase acte de cercetare penală, și a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală invocând, în mod nereal, calitatea sa de ofiţer „la investigaţii criminale la DIICOT”.

Tot  în cursul lunii mai 2015, ofițerul a pretins în mod repetat suma de 1000 de lei de la o altă persoană faţă de care efectuase acte de cercetare penală pe motiv că i-a soluționat favorabil dosarul.

Anchetatorii mai arată că în perioada iulie-august 2015, polițistul a pretins din suma de 500 euro, de la omul de afaceri ilfovean Nihat Palabiyik,  asigurându-l că îi oferi protecție pe viitor în situaţia unor eventuale dosare penale constituite pe numele său.

Ofițerul de poliție mai este acuzat că în perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, a pretins 500 de euro, din care a primit  300 de euro de la Ovidiu Stănescu și Busuoic Stănescu lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia Penală învestit cu soluţionarea unei cauze penale privind o tentative de omor de o rudă a celor doi. Polițistul a promis că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător în cadrul Tribunalului Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acea cauză, și să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă.

Ulterior pronunţării condamnării în primă instanţă la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, polițistul a pretins, în mod repetat sume de bani de la Ovidiu Stănescu sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervenţiilor făcute la judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei.

Polițistul a fost prins, în 11 ianuarie 2016, în flagrant în timp ce primea suma de 700 de lei de la Ovidiu Stănescu.

Ancheta a mai stabilit că și în 11 decembrie 2015, ofițerul de poliție a pretins din nou, suma de 500 euro, de la Nihat Palabiyik pentru că i-ar fi soluționat favorabil cauza penală în care fusese cercetat.

DNA Suceava menționează că polițistul nu a inclus în declarațiile de avere din 2013, 2014 și 2015 împrumuturi băneşti primite de la mai multe persoane fizice, deşi avea obligaţia legală în considerarea funcţiei publice deţinute.

Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Suceava cu propunere de menţinere a măsurile preventive luate față de Florin Popescu și Ovidiu Stăescu și de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestării preventive în privinţa lui Nihat Palabiyik. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de