Un sucevean diagnosticat cu gripă cu virus AH1N1 a murit


Intră acum și în grupul de

Un pacient în vârstă de 58 de ani din zona Vatra Dornei, diagnosticat cu gripă cu virus AH1N1, ce prezenta afecţiuni cronice asociate, a murit, la începutul săptămânii trecute, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, iar alţi doi pacienţi care au fost diagnosticaţi cu gripă cu virus AH1N1 şi respectiv cu virus AH3 au avut evoluţie favorabilă a stării de sănătate sub tratament.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în cursul săptămânii precedente au fost raportate 19 cazuri de afecţiuni clinic compatibile cu gripa, din care opt au necesitat spitalizare în Secţiile de boli infecţioase ale spitalelor din Rădăuţi şi Suceava.

Sursa citată precizează că DSP Suceava a trimis două probe biologice Institutului Cantacuzino Bucureşti  care, în urma analizelor de laborator, a confirmat prezenţa virusului gripal sezonier AH1 la o pacientă în vârstă de 55 ani, din zona Suceava, precum şi a virusului gripal de tip AH3, la un pacient de 41 de ani, nespitalizat.

gripa porcina

“Evoluţia celor doi pacienţi a fost favorabilă sub tratament specific”, a precizat DSP Suceava.

Aceeaşi sursă mai arată că la începutul săptămânii trecute, respectiv în data de 15 februarie, un pacient diagnosticat cu virus gripal sezonier AH1N1, cu domiciliul în zona Vatra Dornei, a decedat în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj Napoca unde era internat din data de 9 februarie.

“Pacientul în vârstă de 58 de ani prezenta numeroase afecţiuni cronice  asociate. Despre această situaţie am fost informaţi conform metodologiei  Ministerului Sănătăţii aplicate la nivel naţional”, precizează DSP Suceava care a specificat că cei trei pacienţi suceveni diagnosticaţi cu gripă nu au fost vaccinaţi antigripal.

În cursul săptămânii trecute, în judeţul Suceava s-au înregistrat 2420 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 49 de internări şi 681 de cazuri de pneumopatii acute cu 109 internări.

Cele mai multe cazuri de IACRS, 1249, s-au înregistrat în zona Sucevei, iar incidenţa cea mai mare a IACRS a fost la grupa de vârstă 5-14 ani, unde s-au raportat 640 de cazuri.

Aproape jumătate din totalul cazurilor de pneumopatii acute s-au raportat în zona Sucevei, iar la grupa de vârstă 15-49 de ani au fost raportate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, respectiv 147.

“Incidenţa bolilor respiratorii se încadrează în limitele normale, fiind sub  valorile înregistrate în perioada similară din anul precedent”, a mai precizat sursa citată.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de