Curtea de Apel Suceava, în top cinci în ţară privind rata operativităţii


Intră acum și în grupul de

Rata operativităţii Curţii de Apel Suceava a crescut în anul 2015, faţă de anul precedent, instanţa situându-se pe locul IV la nivel naţional din punct de vedere al acestui indicator.

curtea andries bodea (5)

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, judecător Maria Andrieş, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă,  indicatorii care reflectă activitatea judecătorilor Curţii de Apel şi a celor din instanţele de pe raza acesteia subliniind că rezultatele foarte bune din anul 2015 se datorează profesionalismului personalului de la toate instanţele.

Andrieş a spus că în anul 2015 s-a înregistrat o reducere a volumului cauzelor intrate, o scădere a stocului de dosare şi o creştere a ratei operativităţii.

Ea a mai spus că numărul total de cauze aflate pe rolul instanţei a scăzut cu 40,8 la sută în 2015 faţă de anul 2014, astfel că dacă în anul 2014 au fost 16 954 de dosare de soluţionat, în anul 2015 au fost 10 038 de dosare de soluţionat.

“Raportându-ne la ultimii cinci ani, se observă că, începând cu anul 2011, volumul cauzelor de soluţionat a crescut semnificativ de la an la an până în anul 2013, iar din 2014 volumul de activitate a început să scadă”, a explicat Andrieş.

Magistratul sucevean a precizat că numărul dosarelor nou intrate pe rolul instanţei a scăzut cu 46, 08 la sută în anul 2015, faţă de anul precedent, iar volumul cauzelor soluţionate a scăzut în anul 2015 cu 42,78 la sută faţă de 2014.

Andrieş a spus că stocul de dosare la sfârşitul anului 2015 a scăzut cu 30,55 la sută faţă de 2014, această scădere fiind determinată prin diminuarea stocului iniţial, respectiv prin soluţionarea a 8144 de dosare faţă de 7310 dosare intrate în anul 2015.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava a subliniat că rata operativităţii instanţei a crescut de la 105, 02 la sută în anul 2014 la 111,4 la sută în 2015, ceea ce a condus la situarea Curţii de Apel Suceava pe locul IV în ţară din punct de vedere al acestui indicator de performanţă,  iar instanţa s-a încadrat în gradul de eficienţă “foarte eficient”.

Referindu-se la numărul de dosare pe care l-a avut de soluţionat un judecător în cursul anului 2015, Andrieş a spus că încărcătura medie pe judecător a fost de 586 de dosare/ judecător, situându-se sub media înregistrată la nivel naţional, care a fost de 678 de dosare/ judecător.

Magistratul sucevean a mai spus că durata medie de soluţionare la nivelul judecătorilor din raza de activitate a Curţii de Apel Suceava a fost de 4,47 de luni în materie penală şi de 5,63 de luni în materie non-penală arătând că în privinţa acestui indicator cei mai mulţi dintre judecători s-au încadrat la gradul de performanţă “foarte eficient”.

“În privinţa resurselor umane, în ultimul an, schemele de judecător şi personal auxiliar ale instanţelor au beneficiat de majorări şi mulţumim pe această cale Consiliului Superior al Magistraturii, care a înţeles nevoile instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Suceava. Aceste rezultate pe care le-am relevat au putut fi obţinute doar în condiţiile în care numărul de judecători şi personal auxiliar a fost suficient. Din cele 212 posturi de judecători care sunt alocate tuturor instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Suceava, la sfârşitul anului 2015 erau vacante doare 14 posturi, iar din cele 481 de posturi de personal auxiliar erau vacante la sfârşitului anului doar două posturi, care în prezent se află în procedura de ocupare”, a arătat Maria Andrieș.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a declarat la Suceava că normalitatea este “paradigma” în care trebuie să se desfăşoare activitatea Justiţiei.

“Dacă la Suceava lucrurile stau bine, atunci înseamnă că şi justiţiabillul este mulţumit, iar populaţia are de ce să fie mulţumită”, a spus Aron.

El a spus că, în esenţă, ceea ce interesează puterea judecătorească este să fie independentă, iar CSM este atent la independenţa Justiţiei.

“Ori de câte ori, alte puteri în stat, poate media care, sigur, în general, nu atentează la independenţa Justiţiei şi nu are dese derapaje, decât cele pe care le observaţi şi dumneavoastră, intervenim şi încercăm să apărăm independenţa Justiţiei,,nu spre binele Justiţiei neapărat, ci spre binele cetăţeanului. De asemeni, sigur că ne implicăm atunci când este cazul, fiind sesizaţi de Inspecţia Judiciară, ori de câte ori se întâmplă ca un magistrat să comită abateri prevăzute de textele legii care  vizează activitatea noastră, să rezolvăm aceste chestiuni. Nu ne întâlnim cu astfel de probleme pe raza Curţii de Apel Suceava, cred că a fost vorba de o singură cauză în care a fost vorba mai mult de o boală, decât de o abatere propriu-zisă. Aş putea să confirm aşa, în linii mari, pe datele care sunt, că în cadrul Curţii de Apel Suceava lucrurile merg bine. Sper că în acest mod apreciază şi cetăţenii de pe raza Curţii de Apel Suceava”, a mai spus preşedintele CSM.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de