Directorul unei bănci din Vatra Dornei care golea conturile clienților pentru a salva afacerile prietenilor a fost trimis în judecată


Intră acum și în grupul de

Directorul unei bănci comerciale din Vatra Dornei care a sustras din conturile clienţilor diferite sume de bani pentru a salva afacerile prietenilor a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi emitere a unei file CEC fără a avea disponibil la tras.

bani - studenti economisti

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în iunie 2011 lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Suceava s-au sesizat din oficiu despre faptul că inculpatul Nicolae Moraru, director la o bancă comercială din Vatra Dornei a sustras din conturile clienţilor băncii diferite sume de bani, pe care le-a împrumutat unor alţi clienţi ai băncii, care intrau în imposibilitate de plată.

Procurorii susțin că în vederea sprijinirii acelor clienţi, persoane juridice, care aveau dificultăţi în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori, Nicolae Moraru a procedat la ridicarea, transferul sau depunerea de sume de bani, din conturile mai multor persoane fizice sau juridice.

„În prima fază, inculpatul Nicolae Moraru a avut acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, dar ulterior a procedat la ridicarea sumelor de bani fără ştirea acestora.

Inculpatul Nicolae Moraru a procedat în acest mod pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice (cunoscuţi de ai săi) şi pe de altă parte, pentru ca aceştia să nu mai apară cu restanţe în evidenţele băncii”, au arătat procurorii suceveni.

Ei au precizat că sumele de bani ridicate „în mod nelegal” din conturile clienţilor au fost date altor clienţi ai băncii, fără a fi întocmite documente în acest sens.

Mai mult decât atât, în calitate de director Expressgrup în cadrul Agenţiei Vatra Dornei a băncii, Nicolae Moraru nu avea conform fişei postului nici o atribuţie de gestiune sau eliberare a documentelor bancare, în legătură cu operaţiunile de depunere/retragere numerar, de către persoane fizice sau juridice.

Astfel acesta le-a cerut inculpatelor Mirela Maria Vatamanu şi Daniela Şipot, ambele operatoare ghişeu universal, în perioada 2009 – 2011, să întocmească documente bancare contrar normelor interne, motivat de faptul că avea o relaţie foarte bună cu toţi clienţii băncii.

Anchetatorii mai susțin că directorul băncii discuta cu clienţii doar în biroul său, fără să fie de faţă şi cele două operatoare, iar ulterior se prezenta la acestea din urmă şi le cerea să efectueze anumite operaţiuni în contul clienţilor respectivi.

În cazul în care clienţii erau plecaţi sau nu fuseseră în bancă, Nicolae Moraru le spunea celor două inculpate că avea acordul lor, la sfârşitul zilei prezentând documentele semnate.

Din acest motiv, Mirela Maria Vatamanu şi Daniela Şipot au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune.

Procurorii suceveni au precizat că Nicolae Moraru a indus în eroare mai multe persoane şi a întocmit „în fals” un număr de șase documente bancare, iar Mirela Maria Vatamanu și Daniela Şipot au indus în eroare mai multe părţi vătămate şi au întocmit „în fals” mai multe documente bancare.

„Referitor la radierea nelegală a ipotecilor, conform politicii de garanţii a băncii, pentru angajamentele rambursate integral garanţiile se vor fi stinge, urmând sa se radieze şi înscrierile din Registrele specifice.

Radierea ipotecilor s-a făcut la iniţiativa inculpatului Nicolae Moraru, acesta dorind să sprijine societăţile comerciale care aveau dificultăţi financiare. Toate cele şase adrese de radiere înaintate Biroului de Carte Funciară Vatra Dornei au fost semnate de către inculpatul Nicolae Moraru şi două din ele fiind semnate şi de către inculpata Luminiţa Antohi”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Astfel, Luminiţa Antohi a fost trimisă și ea în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii au explicat că prin întocmirea acestor documente a fost creat băncii un prejudiciu în sumă de 2.659.544 lei, 124.290 euro şi 220 USD, iar până la începerea cercetărilor au fost recuperate sumele de 2.339.820 lei, 47.015 euro.

Pentru a fi recuperate sumele de 461.174 lei, 77.275 euro şi 220 USD, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor inculpatului Nicolae Moraru.

Dosarul urmează să fie soluționat de Judecătoria Vatra Dornei. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de