Intră acum și în grupul de
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Suceava deruleaza în aceasta perioada campania „Creaza si bucura-te de locuri fara fum de tigara”, campanie ce îsi propune sensibilizarea populatiei cu privire la necesitatea respectarii legislatiei în domeniu si implicarii acesteia în promovarea spatiilor fara fum de tigara, respectând dreptul fiecarei persoane de a respira aer curat.
Coordonatorul CPECA Suceava, psiholog Angelica Cîmpan a afirmat miercuri, în cadrul unei mese rotunde ca, potrivit unui sondaj un procent de 32 la suta dintre elevii chestionati au recunoscut ca prima tigara a fost fumata la o vârsta sub 14 ani. Participantii la manifestare au ajuns la concluzia ca elevii încep sa fumeze din teribilism, din lipsa de ocupatie- plictiseala, dar si datorita unei educatii precare. Organizatorii campaniei au tinut sa precizeze ca fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice, multe dintre acestea fiind nocive.
O alta problema ridicata a fost aceea ca fumatul are efect si asupra persoanelor din jur, acestia devenind fumatori pasivi deoarece fumatorii inhaleaza numai 15 la suta din fumul tigarilor, ceea ce înseamna ca 85 la suta din fum este inhalat de alte persoane, iar fumatul pasiv poate spori riscul de cancer la plamâni cu 10 – 15 la suta.
În cadrul campaniei CPECA Suceava va distribui pliante si fluturasi pe strada, va monta panouri anti-tutun în scoli iar vineri, la Scoala Dumbraveni va avea loc o activitate de prevenire a consumului de tutun.
Ziua Nationala fara Tutun, marcata în cea de a treia joi a lunii noiembrie, ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiei producatoare de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta împotriva raspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos.
Tema propusa pentru acest an de Organizatia Mondiala a Sanatatii este „100% medii libere de fum de tigara” si are ca asteptari cresterea gradului de constientizare a populatiei generale în legatura cu importanta crearii si dezvoltarii mediilor în care fumatul este interzis. Realitatea acestui obiectiv determina în mod direct protectia copiilor, adolescentilor, tinerilor dar si adultilor fata de expunerea la fumul de tigara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca aceasta masura, aplicabila în orice mediu ( locuri de joaca, spatii de petrecere a timpului liber, spatii publice) este singura care protejeaza cu adevarat populatia fata de riscurile expunerii la fumul de tigara. Alte masuri, cum sunt ventilarea sau filtrarea aerului în spatiile închise în care se fumeaza, nu fac decât sa reduca si sa nu previna efectele fumatului pasiv.
Intră acum și în grupul de