Liderul Cartel Alfa Suceava atrage atenția asupra degradării locaţiilor turistice din Vatra Dornei ale confederației


Intră acum și în grupul de

Liderii Cartel Alfa din judeţele Moldovei s-au întâlnit, în week-end la Vatra Dornei, cu liderul confederaţiei, Bogdan Hossu, printre temele de discuție numărându-se și situaţia locaţiilor turistice ale CNS Cartel Alfa.

Potrivit liderului Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, mai multe locaţii turistice din Vatra Dornei ale confederației sunt degradate, iar reabilitarea lor este greoaie din cauza neclarităţilor privind proprietatea.

El menţionează într-un comunicat de presă că Alfa Hotels SRL este firma C.N.S. Cartel Alfa care administrează locaţiile turistice ale confederaţiei care au fost primite în cesiune de la S.C. Sind România S.R.L. care avut în administrare tot fostul patrimoniu al fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR).

traian paduretPădureţ arată că  în ianuarie 2011 S.C. Sind România S.R.L. care are ca acţionari toate confederaţiile sindicale reprezentative din România a  dat în concesiune tuturor confederaţiilor sindicale din România- C.N.S. Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, C.N.S.L.R.  Frăţia, C.S.D.R. şi Meridianş cele  18 locaţii „moştenite” de la fostul UGSR. Astfel, proporţional cu numărul de membri de sindicat afiliaţi, C.N.S.Cartel Alfa a primit spre folosinţă şi administrare cinci locaţii din cele 18 respectiv Hotel Carpaţi Predeal, Hotel  Lebăda Amara, Hotel Venus Slănic Moldova, Hotel Parâng Olăneşti şi locaţiile din Vatra Dornei.

În Vatra Dornei confederaţia a primit în cesiune Complexul Ozon, Vila  Suhard, Hotel Cembra, Vila Parc  şi Vila Pârtiei.

„Din cauză că toate locaţiile care au aparţinut fostului UGSR nu au fost date în proprietate nici altcuiva nici confederaţiilor sindicale, acestea din urmă nu pot investi în aceste construcţii pentru a le putea pune în valoare. Există un proiect de guvern de circa 10 ani care zace prin sertarele guvernului României şi nimeni nu se grăbeşte să ia o decizie. „Gurile rele” vorbesc că acest patrimoniu este un posibil mijloc de şantaj al guvernanţilor vizavi de unele acţiuni sindicale, iar alţii spun că aceste clădiri sunt lăsate spre degradare tocmai ca „cineva”,  la un moment dat,  să devină  proprietar la preţuri modice”, se arată în comunicatul semnat de Traian Pădureţ.

Liderul sindical sucevean mai arată că hotelul Cembra, una dintre cele mai vechi clădiri din Vatra Dornei, este situat în poziţie centrală şi este în cea mai gravă stare de degradare.

Primul nivel al clădirii a fost ridicat în 1897, iar extinderile s-au făcut ulterior, explică Pădureţ care adaugă că acesta este un hotel ce nu poate fi folosit parţial, aşa încât este nevoie de o reabilitare totală.

Totodată, el menţionează că există un studiu de fezabilitate şi calculele estimative arată că suma necesară pentru renovare şi extindere se ridică la 4 – 5 milioane de euro.

„Este o clădire de patrimoniu şi fiecare intervenţie trebuie avizată de specialişti. Înainte de a fi închis, hotelul avea o capacitate de cazare de 114 locuri. Au fost făcute două studii de rezistenţă care au avut rezultate contradictorii: primul studiu susţinea că această clădire poate rezista la o eventuală reabilitare, al doilea studiu susţine că nu, iar în acest moment se desfăşoară un al treilea studiu – mai complex – care, probabil va decide soarta locaţiei”, a adăugat liderul sindical.

El susţine că clădirea a fost spartă de nenumărate ori de hoţi, curtea interioară este invadată de câini vagabonzi, gardurile din spate au fost puse pe foc de nevoiaşi, iar – mai nou, primăria a organizat în curtea interioară un spaţiu destinat bicicliştilor, şi acest spaţiu fiind impropriu.

Totodată, Pădureţ arată că în aproximativ aceeaşi stare se află şi Vila Parc şi Vila Pârtiei, locaţii care se află la 50 metri, respectiv 100 metri de pârtia de schi „Veveriţa” din Vatra Dornei.

Liderul sindical precizează că într-o stare mai bună, relativ reabilitate, sunt Complexul Ozon  – aflat în imediata vecinătatea pârtiei de schi a Primăriei din Vatra Dornei şi Vila Suhard din vecinătatea pârtiei „Veveriţa”.

Traian Pădureţ a subliniat că pentru discutarea situaţiei acestor locaţii din Vatra Dornei, împreună cu liderul CNS Cartel Alfa Bogdan Hossu, a avut o întrevedere cu primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, în cadrul căreia au fost stabilite anumite întâlniri ulterioare în care să se discute despre situaţia terenurilor pe care sunt construite aceste clădiri, implicarea Primăriei,  a C.N.S. ,Cartel ALFA dar şi a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor care ar avea anumite interese vizavi de aceste terenuri.

Unele sindicate din cadrul Uniunii Sindicale Teritoriale – Filiala Suceava a C.N.S.Cartel Alfa s-au arătat interesate de preluarea unor locaţii în administrare pentru a le putea scoate din inerţie şi vor avea loc negocieri ulterioare privind acest  aspect, a menţionat Pădureţ.

„Organizarea acestei întruniri de către filiala Suceava a C.N.S.Cartel Alfa a avut drept scop şi atragerea unor sindicate afiliate  care să se poată implica în reabilitarea locaţiilor din Vatra Dornei. Deocamdată, demararea acestor acţiuni este greoaie  tocmai din cauză că nimeni nu este proprietar, guvernanţii au alte interese,  iar timpul continuă să macine unele din edificiile simbol ale staţiunii Vatra Dornei”, a conchis Traian Pădureţ. (N.B.)


Intră acum și în grupul de