Directorul Dascaliuc „arunca pisica in ograda” angajatilor de la bucatarie pentru „apa chioara” servita pacientilor spitalului judetean


Intră acum și în grupul de

Hrana preparata la restaurant si servita în ultimele zile pacientilor Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava este considerata mai gustoasa de catre bolnavi. Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, Costica Dascaliuc, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa ca hrana care va fi preparata dupa redeschiderea blocului alimentar al unitatii va fi mai atent verificata pentru a se vedea daca corespunde atât cantitativ-caloric, cât si calitativ aratând ca va fi verificat si daca bucatile de carne din portii corespund din punct de vedere al gramajului.

Costica Dascaliuc a spus ca în ultimele zile a primit semnale pozitive din partea pacientilor care au apreciat ca mâncarea este mai consistenta si mai gustoasa.

În ultimele 10 zile mâncarea a fost preparata la Restaurantul Gloria ce apartine RA- RAPPS si va continua pâna în 25 decembrie, data pâna la care se spera ca vor fi finalizate lucrarile de reabilitare la blocul alimentar al spitalului.

Managerul unitatii spitalicesti judetene a mai adaugat ca personalul bucatariei spitalului va trebui perfectionat pentru ca pacientii sa beneficieze de o mâncare mai gustoasa decât cea care era oferita pâna de curând în aceasta unitate, uitând ca vinovat pentru „apa chioara” servita bolnavilor drept hrana este chiar el.

Faptul ca hrana preparata pentru bolnavii din spitalul judetean nu era buna, nu se datoreaza doar personalului ci conducerii spitalului, fapt evidentiat la începutul acestei luni, de raportul întocmit în urma controlului efectuat de Autoritatea de Sanatate Publica Suceava, CAS Suceava si reprezentanti ai Prefecturii. La finalul controlului, citând din raportul prezentat, prefectul de Suceava Orest Onofrei a declarat referindu-se la nivelul alocatiei de hrana, ca prin buget s-a alocat o suma mai mica decât era normal. „Pe lânga faptul ca initial s-a alocat o suma mult mai mica pentru hrana, nici pe aceea nu au cheltuit-o. Valoarea hranei consumate în primele 9 luni ale anului este de doar 50 la suta” a spus Orest Onofrei.

Suma „economisita” de conducerea spitalului pentru hrana bolnavilor pe primele 9 luni ale anului era de 3, 7 miliarde de lei vechi.  

Potrivit raportului, ce a fost trimis si Ministerului Sanatatii, „cheltuielile bugetare pentru anul 2007 la articolul ”Hrana pentru oameni” nu au fost fundamentate avându-se în vedere nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare, stabilite prin HGR nr. 1916/22.12.2006”.

„Din start suma alocata prin buget pentru hrana a fost mai mica decât normativele legale; prevederi bugetare anuale – 1.897.000 lei; valoare alocatii de hrana conform normativelor pentru 9 luni – 1.893.325 lei. Rezulta de aici ca nivelul cheltuielilor cu hrana pentru anul 2007 a fost prevazut în buget în procent de 75% din valoarea prevazuta în normele legale.

Mai mult, cheltuielile prevazute pentru acest articol pentru primele 9 luni – 1.274.120 lei, nu au fost consumate în totalitate, la data de 30.09.2007 platile pentru hrana fiind de 896.909 lei. Rezulta o suma neconsumata de 377.211 lei.

Valoarea totala a economiilor înregistrate la art. „ Hrana pentru oameni” la data de 30.09.2007 este de 967.522 lei, fapt ce demonstreaza ca valoarea hranei consumata de catre pacienti( cea înregistrata în evidentele contabile) a fost de 50%  din nivelul prevazut de lege !

Din verificarea fiselor de consum a alimentelor din perioada martie – august 2007, s-a observat ca în zilele de vineri, duminica si în unele zile de miercuri pacientilor li s-au servit meniuri fara carne. În cazul pacientilor care au suferit interventii chirurgicale, meniul restrictiv pre si post operator prelungit prin postul impus în spital nu putea avea decât un efect negativ asupra starii de sanatate a pacientului” se preciza în raportul ASP Suceava.


Intră acum și în grupul de