Scoarta de copac folosita la Radauti ca materie prima pentru producerea de energie de cogenerare


Intră acum și în grupul de

Firmele austriece Holzindustrie Schweighofer si Gerfor au organizat vineri, la Radauti un seminar intitulat „Biomasa – Energia verde” unde s-a discutat despre potentialul si utilizarea resurselor de biomasa lemnoasa. La seminar a participat si Ionel POPA – director Institutul de Cercetari Silvice Câmpulung Moldovenesc, Prof. Dr. Radu CENUSA – Decan Facultatea de Silvicultura Suceava, dar si senatorul Gheorghe Flutur.

În cadrul manifestarii directorul general al firmei austriec Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer a anuntat ca va construi, în 2008, doua instalatii de producere a energiei de cogenerare pe baza de biomasa, la Sebes si Radauti, folosind ca materie prima scoarta de copac obtinuta din productie, ce va fi acoperit întregul necesar de energie termica. Acesta a exemplificat cu investitia din Radauti unde în instalatie se vor produce 25.000 MWh ce va asigura alimentarea cu energie electrica a 12.500 de consumatori casnici. Instalatia permite reducerea emisiilor de bioxid de carbon fata de instalatiile de cogenerare pe baza de gaze naturale si are avantajul ca produc concomitent energie electrica si termica si ca spre deosebire de alte procese, cogenerarea permite o economisire de pâna la 43 la suta a energiei primare

Potrivit acestuia, productia de peleti (combustibili solizi, cu continut scazut de umiditate, obtinuti din rumegus, aschii de lemn sau chiar scoarta de arbori, prin presare mecanica) în cadrul Holzindustrie Schweighofer – Sebes a fost în anul 2007 de 30.000 de tone, estimându-se pentru anul 2008 o crestere pâna la 70.000 de tone, suficienta pentru necesarul anual a 12.000 pâna la 20.000 de consumatori casnici în România. Pentru consumul casnic, peletii sunt ambalati în saci de 15 kg, iar pentru consumatorii mai mari în unitati de o tona.

Schweighofer a aratat ca peletii reprezinta cea mai ieftina sursa de energie obtinuta din materii regenerabile care poate fi depozitata în rezervoare si transportata, aratând ca un mc de gaz corespunde puterii calorice a doua kilograme de peleti, subliniind ca producerea de peleti elimina deseurile rezultate în urma prelucrarii lemnului.

Participantii la seminar au apreciat ca Guvernul trebuie sa încurajeze cetatenii si firmele românesti sa investeasca în surse alternative de producere a energiei cum este biomasa, deoarece acest tip de energie este practic inepuizabila, nepoluanta, iar costurile de obtinere sunt mult mai reduse comparativ cu energia obtinuta din combustibilii clasici.


Intră acum și în grupul de