Democratii suceveni se agita de cateva zile pe seama iminentei „decapitari” a conducerii organizatiei judetene


Intră acum și în grupul de

PD a obtinut în Suceava un scor de 21,4 % fapt care situeaza judetul la subsolul clasamentului general.

PD se astepta la mult mai mult din partea Sucevei iar responsabilul de zona, deputatul de Bistrita, Ioan Oltean a si anuntat cu o saptamâna înainte de alegeri ca actuala conducere „îsi joaca ultima carte la aceste alegeri” lasând sa se înteleaga faptul ca cei de la centru nu vor mai avea nici un motiv de iertare daca scorul este unul slab. Si a fost.
În judetul Suceava lucrurile trebuie analizate din mai multe puncte de vedere pentru ca în judet au existat o serie de particularitati.

În primul rând Suceava a fost considerat fief-ul PSD. De altfel fostul partid de guvernamânt a reusit sa obtina cel mai bun rezultat în judet – 30,06 %. Din acest punct de vedere PD nu a facut o figura urâta fiind cea de a doua formatiune din judet cu 21,4 %. Dar asta nu e totul.

PLD a fost cel care a stricat în judet toate planurile PD. Suceava este judetul de unde provine Gheorghe Flutur, presedintele executiv al PLD.

Acesta a pus la bataie în campanie toate resursele de care dispunea, logistice si financiare ca scorul obtinut de partidul pe care l-a înfiintat în urma cu 9 luni sa fie unul foarte bun. Si a reusit în final sa obtina 17,9 % din voturile valabil exprimate. Mesajul PLD în judetul Suceava nu a fost clar în nici o zona. PLD a mizat foarte tare pe sprijinul si simpatia aratate de presedintele Traian Basescu si a defilat cu faptul ca Theodor Stolojan, presedintele PLD este bun prieten cu Traian Basescu.

PLD nu numai ca s-a folosit de imaginea presedintelui României dar a mers si pe un mesaj ambiguu în privinta votului uninominal. Materialele PLD spuneau foarte clar ca „Daca e uninominal, atunci e Stolojan”. A treia „cale” pe care au mers liberal-democratii a fost mesajul cum ca ei ar fi de fapt „adevaratii liberali”. Acestea fiind spuse lucrurile au mers mult mai bine pentru PLD, acest partid luând tot ce s-a putut de la votantii PD si PNL.

În aceste conditii, în care democratii nu au beneficiat de la Bucuresti de prezenta vreunei personalitati iar PD central a tolerat efectiv „zburdalnicia” celor de la PLD în judet, stiind ca de aici Gheorghe Flutur si compania îsi vor trage o mare parte din voturi, nu se poate spune ca PD a obtinut un scor rau. Ba din contra.

La întrebarea: de ce trebuie sa plece Eugen Uricec? raspunsul e destul de greu de dat, mai ales ca sunt mai multe variante posibile. Una ar fi ca Bucuresti-ul vrea schimbarea de la Suceava de mai multa vreme însa, pâna acum nu a avut un motiv foarte bun sa o faca. O alta pista valabila ar fi campania anti-Uricec ce se face de multa vreme în capitala de catre parlamentarii PD de Suceava. Senatorul Constantin Gheorghe, am mai spus si în alte rânduri ca nu va tolera sa fie numarul II în partid. Deputatul Aurel Olarean are si el tendinta sa-si doreasca sa-si depaseasca, conditia de deputat de Radauti si vrea anvergura judeteana. Mai ales ca principiul dupa care se calauzeste este „daca ai bani poti avea ce vrei!”. Si bani are. O alta varianta ce trebuie luata în calcul este dorinta gruparilor din interior de a-si face loc cât mai în fata.  

PD a început sa devina, de o bucata de vreme, tot mai atractiv pentru multe persoane. Unele din ele au uitat câtiva ani ca partidul mai exista, ca are nevoie de ajutor si nu dadea doi bani pe el în conditiile în care PSD facea cartile în judet. Deodata, dupa ce echipa lui Gheorghe Flutur s-a muncit sa aduca Alianta la guvernare iar Basescu a demonstrat ca nu e interesat de respectarea Constitutiei ci doar de formarea unui partid puternic ce sa-l slujeasca în continuare, multi si-au scos de sub saltele carnetele de membru si au început sa se arate pe la sediul PD. Ca se vede clar treaba a fi un os bun la viitoarele alegeri. La asta a contat mult si asaltul sondajelor de opinie care îl tot dadeau ca lider incontestabil pe Basescu si PD.  

Unul dintre viitorii posibili lideri ai PD Suceava este senatorul Constantin Gheorghe. Acesta nu doarme si are aliati puternici la Bucuresti, la sediul central al PD. Gheorghe are ceva experienta în organizare si a facut cu PUR o figura frumoasa, are discurs politic si poate atrage dupa sine simpatia multora. Senatorul e „orb” în schimb la voci din esaloanele 3 sau 4 ale partidului si tributar unui gen de politica de cabinet de care nu se poate debarasa.

Un alt posibil viitor presedinte este Aurel Olarean. Acesta are multe de demonstrat si o doza mare de orgoliu pe care o poate hrani cu multi bani. Iar cei de la Bucuresti sunt si ei oameni, cu nevoi de tot felul. Atâta timp cât deputatul Olarean va avea disponibilitate sa bage mâna în buzunar are sanse sa devina presedinte. În plus nu ne-am mira daca am afla ca un „umar” îi este oferit de fostul senator PD, Teodor Hauca. Chiar daca a disparut din prim-planul vietii politice de o bucata de vreme, Hauca are suficiente resurse si prieteni care sa-l impuna ca solutie salvatoare. Iar un sprijin venit din partea acestuia nu e de lepadat.

Cel de al treilea nume vehiculat zilele acestea este cel al lui Nelu Balan, patronul complexului Taylan din Suceava. Acesta are de ceva vreme o prietenie „suspecta” cu Cristina Iordachel, vicepresedinte al organizatiei judetene si cu fostul primar PSD al Sucevei, Marian Ionescu, care de ceva vreme tot da târcoale PD fiind vazut la mai multe manifestari oficiale ale partidului. Oficial însa Ionescu, care ocupa functia de viceprimar, nu a fost adus în echipa PD. Cristina Iordachel si-a dorit foarte tare functia de presedinte al organizatiei municipale Suceava a PD si nu cred ca va putea trece foarte usor peste înfrângerea suferita. De aceea e foarte probabil sa faca echipa cu Balan pentru a-l impune pe acesta în fruntea organizatiei judetene.

Ce va fi luni, la Biroul Permanent National al PD nu e greu de anticipat. Suceava va fi „bestelita” serios pentru rezultatele obtinute si eventual echipa de conducere va fi revocata. Asta daca nu cumva Uricec va demisiona pâna atunci ca sa salveze macar scaunele celorlalti vicepresedinti si sa dejoace planurile adversarilor sai directi.


Intră acum și în grupul de