Președintele CJ Suceava: „Guvernul României şi Ministerul Agriculturii au jucat alba-neagra cu mulţi primari din judeţ”. Vezi la ce se referă Nechifor


Intră acum și în grupul de

Anularea sesiunii de depuneri de cereri de finanţare pe măsura 7.2-infrastructură rurală. Asta a cerut, miercuri, șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, după ce foarte mulţi primari din judeţ i s-au plâns că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a schimbat modelul cererii de finanţare marţi seara, în condiţiile în care sesiunea de depunere, ce includea numeroase documente scanate, a început miercuri la ora 9 şi s-a încheiat după o oră şi jumătate.

Președintele CJ SUceava a arătat, în cadrul unei conferințe de presă că primarii introduceau datele în sistem, dar că răspunsul era mereu acelaşi „error” şi consideră că de fapt Guvernul de tehnocraţi este „o eroare”.

Potrivit lui Nechifor, pentru acest subprogram al PNDR, sunt alocaţi 125 de milioane de euro pentru zona nemontană şi 35 de milioane de euro pentru zona montană, pentru proiecte vizând infrastructura de drumuri, de apă şi de canalizare, iar foarte mulţi primari suceveni s-au pregătit din timp pentru a depune cererile de finanţare.

El a menţionat că AFIR a schimbat vineri ghidul de finanţare, iar faţă de varianta iniţială acesta a suferit modificări semnificative, dar că cel mai grav este că marţi seara la ora 19.18 a fost modificat modelul cererii de finanţare care include 15 pagini.

Nechifor a spus că la ora respectivă primarii suceveni erau preocupaţi să gestioneze situaţia privind codul portocaliu de ploi şi nu să urmărească, dacă AFIR modifică o cerere de finanţare.

„Guvernul României şi Ministerul Agriculturii au jucat alba-neagra cu mulţi primari din judeţ care s-au pregătit foarte mult pentru această sesiune de depunere de cereri de finanţare”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El consideră că localităţi din judeţul Suceava au pierdut astfel finanţări europene de 30-40 de milioane de euro, mai ales că acestea aveau şanse să câştige finanţarea.

„Nu vreau să bănui că sunt şi alte interese”, a spus Nechifor care a cerut anularea acestei sesiuni şi reluarea procedurilor cu asigurarea unui tratament egal pentru toţi.

„Nu se poate ca seara, ca hoţul, să modifici cererea de finanţare care are 15 pagini. Sunt foarte dezamăgit, la fel ca primarii din judeţul Suceava”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Kaspruk nechifor cernauti mariuta (3)

El a mai declarat că actualul guvern nu a transmis nici până acum în judeţul Suceava ajutoarele alimentare din partea UE care trebuiau să fie distribuite până la sfârşitul anului trecut, că nu a plătit subvenţiile din agricultură fermierilor, dar că Guvernul nici pentru munca unor primari nu dă şansa unui tratament corect şi echitabil.

Prin submăsura 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” se finanţează investiţii de creare şi  modernizare a infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată, constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală,  crearea și modernizarea infrastructurii educaționale ante și preșcolară și a infrastructurii de învățământ secundar superior, cu profil resurse naturale și protecția mediului dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol.

Valoarea sprijinului nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și ONG-uri care sunt negeneratoare de venit.

Acestea pot fi de maxim un milion de euro pe comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin, infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată, de maxim 2,5 milioane de euro/comună pentru investiții care vizează înființarea infrastructurii de apă și apă uzată și 1.500.000 euro pentru extinderea acestei infrastructuri, de 500.000 euro, pentru proiectele de infrastructură educațională sau socială şi de maxim 4 milioane de euro pentru proiectele colective, care vizează mai multe comune, fără a depăși valoarea maximă pe comună şi tip de sprijin. (N.B.)


Intră acum și în grupul de