Legea „Dragomir“, pareri pro si contra


Intră acum și în grupul de

Promulgarea Legii privind combaterea violentelor de pe stadioane a înfierbântat spiritele în rândul suporterilor echipelor de fotbal. Totusi, conducatorii cluburilor din Suceava sunt de acord cu acest act normativ.

Mult contestata „Lege a lui Dragomir“, privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane, a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.  Contestata înca din stadiul de proiect, legea a stârnit reactii dure din partea factiunilor „ultras“ din tara în momentul atestarii sale oficiale. Cei mai ferventi adversari au fost, cum era de asteptat, membrii galeriilor din Capitala, care l-au acuzat pe Dumitru Dragomir, initiatorul legii, de incompetenta si rea-vointa fata de fenomenul pe care îl reprezinta. Frustrarea suporterilor a atins cote maxime, acestia având în vedere, la un moment dat, chiar cererea unei audiente la presedintele Traian Basescu pentru a-l convinge sa nu promulge actul normativ al sefului LPF. Prea târziu însa.

În Suceava, „Legea lui Dragomir“ nu a suscitat reactii atât de dure din partea fanilor. Mai mult, reprezentantii echipei locale de fotbal au dezvaluit ca înca nu au apucat sa faca o analiza completa în ceea ce priveste prevederile respectivei legi. „Nu cunosc prea bine continutul actului normativ. În orice caz, consider binevenita oficializarea ei, deoarece trebuia facut ceva pentru a stopa violentele de pe stadioane“, a declarat presedintele Dumitru Moldovan. Totusi, conducatorul clubului din Areni a concluzionat ca “meciul fara galerie e ca nunta fara lautari” cu referire la o eventuala disparitie a spectacolului din tribune. stadioane“.

La rândul sau, Petru Ghervan, antrenorul formatiei CS Universitatea Suceava a precizat ca în ultima perioada si handbalul s-a confruntat cu probleme în ceea ce priveste atitudinea negativa a unor suporteri. “ La Suceava mai putin dar în tara s-a vazut ca fenomenul scapase de sub control. Sunt cunoscute incidentele de la acel meci dintre Steaua si Dinamo. Este o boala pe care eu nu o înteleg. Nu stiu ce urmaresc anumiti indivizi de dupa bloc care au anumite frustrari si vin sa se bata în salile de sport sau pe terenuri. Sper ca aceasta lege sa preîntâmpine astfel de incidente, care au fost împrumutate de la fotbal” a declarat Petru Ghervan.

În decembrie 2007, la ultimul meci din turul campionatului, disputat în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv din Suceava, galeria echipei HCM Constanta si cea a Universitatii Suceava au fost la un pas de încaierare.
Jandarmeria Suceava a precizat ca nu s-a confruntat cu astfel de probleme pe plan local, singurele incidente minore, care au avut loc fiind provocate de suporteri din alte judete: „Aceasta lege se impunea. S-a creat un cadru legislativ menit sa asigure un climat de siguranta în desfasurarea manifestatiilor sportive. Sistemul de evidentiere a spectatorilor pe baza biletului de intrare sau numirea unui procuror pentru fiecare stadion sunt doar doua exemple de articole binevenite. Pâna în acest moment, nu am avut probleme cu suporterii suceveni, poate si datorita faptului ca formatia locala nu activeaza în prima liga. Am întâmpinat doar câteva incidente minore, acestea fiind provocate în principal de suporterii din alte judete”, a mentionat lt. Bogdan Cornaci, purtator de cuvânt în cadrul IJJ Suceava.
 

Iata câteva dintre precizarile „Legii lui Dragomir“: „Vor fi amendati cu sume cuprinse între 1.000 si 3.000 lei sau prestarea a 150-300 de ore de activitati în folosul comunitatii spectatorii care patrund pe suprafata terenului de joc. Este interzisa introducerea tortelor, petardelor, fumigenelor sau bauturilor alcoolice”. 
“Organizatorii de evenimente sportive pot fi sanctionati cu amenzi care pot ajunge pâna la 50.000 de lei sau pot fi suspendati pentru o perioada de 6 luni pentru nerespectarea unor obligatii cum ar fi interzicerea vânzarii, distribuirii sau consumului de bauturi alcoolice în arenele sportive, interzicerea afisarii în arena sportiva a simbolurilor, sloganelor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta“.

“Încitarea în public sau prin mass-media , a suporterilor, la acte de violenta, de catre conducatorii de cluburi sau oficialii acestora, se sanctioneaza cu amenda de la 3000 de lei la 10000 de lei”. 

„Suntem de acord cu unele prevederi, însa nu cu toate. E aberant sa interzici, spre exemplu, introducerea steagurilor pe stadion. În orice caz, cred ca prin aceasta lege s-ar putea sa dispara huliganii, ceea ce va determina revenirea pe arene a familiilor, care pâna acum s-au temut sa vina la meciuri“ spune un suporter al Cetatii.

“Aceasta lege supranumita si “legea lu’ Mitica” încalca flagrant unele drepturi ale omului care sunt stabilite la Haga. Iar dupa cum spune o întreaga suflare ultras este aberanta. Nu se poate ca o persoana care introduce un steag pe stadion sa fie coleg de celula cu un criminal sau un violator. Am ajuns pe timpul lui Ceausescu iar ? De ce au mai murit atâtia oameni la revolutia aia ? Odata cu aprobarea acestei legi s-a mai facut înca un pas spre comunism. Trebuie sa luam atitudine” precizeaza un suporter mai vehement.

“Vreau sa zic ca aceasta lege a fost conceputa din cauza suporterilor din Bucuresti (99%), care la derbiurile dintre ei au dat cu petarde, au dat cu pietre în fortele de ordine sau au aruncat cu torte în teren (Steaua-Dinamo 2007-2008). Legea nu ar trebui sa interzica tot…dar românul este inventiv…Cred ca legea vrea sa previna tot, dar va eradica 100% din spectacolul din tribuna”.

La rândul sau , unul dintre liderii galeriei sucevene a precizat ca “era o lege necesara, dar este o lege perfectibila. Normal era ca aceasta initiativa legislativa sa asigure un climat de siguranta în desfasurarea activitatilor sportive. În realitate, prin intermediul ei, Dumitru Dragomir protejeaza cluburile, îngradind în legi orice grup ce atenteaza la interesele conducatorilor de cluburi. Anumite puncte nu sunt doar ridicole, ci sunt de-a dreptul abuzive, calcând în picioare libertatea si drepturile omului. Orice manifestare sociala ce nu poate fi controlata, este interzisa. Fortele de ordine care iau parte la asemenea manifestari ar trebui specializate în comportamentul maselor de oameni. Acest lucru se întâmpla în tarile civilizate, prin ceea ce se numeste “steward”. La noi, oamenii cu bastoane pazesc si crestinii la înscaunarea Patriarhului, si anomaliile la paradele gay si suporterii din tribune.

Atunci de ce sa mai mire ideile preconcepute ale acestora, conform carora orice persoana cu fular din perimetrul stadionului este un potential infractor. Dupa ce-si posteaza ostentativ la intrare duba cu girofar primita de la minister, cerberii cu walkie-talkie se pretind câini de paza ai democratiei. Si sa vezi tu pretentii: permis de port-bricheta, steaguri de nu stiu care, cai verzi pe pereti. Apoi daca te bucuri prea tare la gol, esti amenintat cu excursii la curtea domneasca, unde esti obligat sa vizitezi beciurile cu vinuri si sa dai cu subsemnatul în cartea de oaspeti. Dreptatea e mereu de partea lor… Ca sa nu mai vorbim de organizatorii meciurilor, care nu sunt straini, inocenti, de faptul ca în peluze patrund torte sau fumigene. Legea, asa cum este ea, ar putea transforma peluzele în puscarii în aer liber”, a conchis acesta.  


Intră acum și în grupul de