Zvetlanei Preoteasa nu i-au placut propunerile „fluturate” de Petru Carcalete la dezbaterile privind noua lege a educatiei


Intră acum și în grupul de

Scoala Crestina „Filadelfia” din Suceava a fost miercuri, gazda dezbaterilor pe marginea noului pachet de legi ale educatiei unde a fost prezenta secretarul de stat MECT Zvetlana Preoteasa, dar si subprefectul Alexandru Baisanu, primarul Ion Lungu, viceprimarul Angela Zarojanu, directorii scolilor cu personalitate juridica, ai scolilor particulare, reprezentanti ai sindicatelor, ai comunitatilor locale, parinti, inspectori scolari si  conducerea ISJ Suceava. Singurul parlamentar prezent, desi seful ISJ Petru Carcalete a precizat ca a invitati toti parlamentarii de Suceava, a fost senatorul PNL Tiberiu Prodan.

Secretarul de stat a prezentat câteva dintre modificarile importante ale Legii Învatamântului si Statutului cadrelor didactice, iar seful ISJ Suceava, Petru Carcalete a dat citire propunerilor facute pe marginea legilor de cadrele didactice din judet.

Zvetlana Preoteasa a precizat ca toate propunerile venite din judete vor fi studiate pe îndelete, remarcând ca cele prezentate de Petru Carcalete au fost „fluturate” si „mie nu îmi place sa fie fluturate”, si ca vor fi luate în considerare acelea care se regasesc constant în mai multe judete. „Am cerut inspectorilor sa strânga toate propunerile din teritoriu pâna pe 15 februarie, iar echipa de la minister care lucreaza la legi sa selecteze si sa îmbunatateasca proiectul si sa fie trimis parlamentului. Si acolo va suferi modificari, senatorii si deputatii au fost rugati sa selecteze si de acolo propuneri. Speram ca în 15 septembrie 2008 învatamântul românesc sa aiba o noua lege de baza”, a declarat Zvetlana Preoteasa.

Referindu-se la trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, secretarul de stat a precizat ca la dezbaterile din tara „oamenii nu au fost refractari la idee”. Aceasta considera „anormala” diferentierea copiilor prin examenul numit testele nationale, si faptul ca multi copii nu l-au trecut si au ajuns la SAM, considerat „cenusareasa” învatamântului românesc. De aceea se considera normal ca elevul sa urmeze 9 clase, care împreuna cu clasa pregatitoare formeaza cele 10 clase obligatorii prevazute de Constitutie, si astfel copilul ajunge la 15 ani, vârsta la care poate decide daca se încadreaza  sau continua studiile.  

Legat de cadrele didactice, Zvetlana Preoteasa s-a referit la modificarile privind organizarea examenului de titularizare la nivelul scolilor, si nu de minister, la plata diferentiata a profesorilor care accepta sa lucreze în localitati izolate, la   introducerea în sistem a profesorului mentor pentru stagiari, a profesorului asociat, si altele care vor conduce la schimbarea statutului actual al cadrelor didactice. 


Intră acum și în grupul de