Salariile din invatamant vor creste cu 25 la suta, dar sindicatele nu sunt multumite


Intră acum și în grupul de

Cele patru federatii sindicale din învatamânt au obtinut o crestere salariala de 25% pentru 2008, în urma negocierilor de marti cu MECT, prima marire de 10% fiind de la 1 ianuarie. Liderului Sindicatului Judetean de Învatamânt “Spiru Haret”, prof. Constantin Cernica precizeaza ca urmatoarea crestere de 6% va fi din aprilie, iar ultima în octombrie, când s-a prevazut o marire de 6%, plus înca 3%, aceasta din urma daca economia României va ramâne echilibrata, având în vedere si cresterea pensiilor.

Constantin Cernica spune ca nu este chiar marirea dorita de sindicate, în timpul negocierilor FSLI, federatia la care este afiliat sindicatul judetean mentionat, si-a exprimat nemultumirea. „Noi am fi vrut prima rata, cea din ianuarie, sa fie mai mare cu înca 11% iar în noiembrie înca 6%. Vom lua pulsul oamenilor din teritoriu si apoi vom discuta în Consiliul National ce e de facut în continuare”, a precizat liderului Sindicatului Judetean de Învatamânt “Spiru Haret”, prof. Constantin Cernica.  

Potrivit unui comunicat al FSLI, Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt au aratat  în cadrul sedintei respective ca „procentul de crestere salariala propus este insuficient si nu poate fi acceptat”.

“În situatia în care reprezentantii executivului nu vor veni cu o oferta superioara celei propusa saptamâna trecuta, FSLI va recurge la toate formele de lupta sindicala, inclusiv greva generala”, precizeaza presedintele FSLI, Aurel Cornea.  

Federatia Educatiei Nationale considera însa oferta guvernamentala „o adevarata jignire la adresa salariatilor din învatamânt”, respingând-o  „fara echivoc”, atâta vreme cât este „mult prea departe” de promisiunile facute de guvernanti la începutul mandatului, de crestere a veniturilor dascalilor cu 50%.

„FEN considera ca inadmisibila atitudinea Guvernului în contextul în care pentru Sanatate s-a asigurat o crestere a veniturilor de 30%. Cu un buget pentru Educatie de 6% din PIB, în 2008, cresterea salariala propusa de Guvern este mult mai mica decât cea din 2007, când bugetul a fost cu putin peste 5%. Nu exista nici o justificare rationala a unei astfel de decizii politice decât supozitia ca premierul are o mare suparare pe salariatii din Educatie”, precizeaza FEN într-un comunicat.

Ca atare, FEN va supune membrilor sai oferta guvernamentala si acestia vor decide, prin procedurile statutare, daca o accepta sau daca vor trece la actiuni de protest.

„Guvernul Tariceanu încearca înca o data sa ne pacaleasca. Nu vom accepta de aceasta data sa mai fim oaia neagra a sectorului bugetar. Ne vom lupta pe toate caile posibile pentru ca resursa umana din învatamânt sa fie remunerata la adevarata sa valoare. Cresterea bugetara trebuie sa se vada si în buzunarele angajatilor din învatamânt. Nu este posibil sa avem o majorare salariala mai mica fata de anul trecut. În conditiile în care Guvernul nu îsi va reconsidera pozitia fata de învatamânt în urmatoarea perioada sunt posibile ample actiuni de protest”, a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.


Intră acum și în grupul de