Examenul de rezidentiat se va sustine pe trei tipuri


Intră acum și în grupul de

Executivul a adoptat, în ultima sedinta, Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului, a anuntat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, la finalul sedintei de Guvern.„Prin adoptarea acestei Ordonante vrem sa dovedim ca în România nu avem someri cu diploma în domeniul sanatatii, mai ales printre medici”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Începând cu anul 2008, se va organiza examen de rezidentiat pe trei tipuri: pe locuri, rezidentiat pe post si rezidentiat cu timp partial.

Durata rezidentiatului va fi cuprinsa între 3-7 ani, în functie de specialitate. Pentru fiecare specialitate în parte, durata rezidentiatului se stabileste prin Ordin al ministrului Sanatatii Publice.

Rezidentiatul pe post se va organiza în functie de numarul de posturi solicitate de unitatile sanitare publice din reteaua Ministerului Sanatatii Publice, precum si de ministerele cu retea sanitara proprie. „Rezidentiatul pe post se va organiza numai pentru unitati publice. Luam în considerare zonele deficitare din punct de vedere al asigurarii asistentei medicale: localitati cu medici putini sau specialitati neacoperite în zonele respective”, a precizat ministrul Sanatatii Publice.

În spitalele din resedintele de judet sau în clinicile universitare nu se va organiza rezidentiat pe post, a adaugat Eugen Nicolaescu, „întrucât în aceste institutii este un aflux foarte mare de medici”. Rezidentiatul se va organiza în special în institutiile sanitare în care lucreaza sub 50% din personalul normat.

Rezidentii vor încheia contracte cu unitatile sanitare unde vor lua examenul, postul ocupat de acestia fiind rezervat pe toata durata efectuarii rezidentiatului. „Cei care vor termina rezidentiatul, vor lua examenul de libera practica – de medic specialist -, vor veni sa lucreze în aceste spitale în care au posturile rezervate. Nerespectarea acestei obligatii se va sanctiona cu plata tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea pentru rezidentiat”, a subliniat ministrul Eugen Nicolaescu.

Dupa obtinerea titlului de specialist, autoritatile locale în colaborare cu unitatile sanitare vor acorda acestora o prima de instalare ca medic specialist, spatii de locuit în folosinta gratuita sau, dupa caz, spatii destinate desfasurarii actului medical. „Când vor termina rezidentiatul, acesti medici vor avea locurile de munca asigurate, pentru ca au dat examen pe un post si nu vor fi nevoiti sa concureze cu alti medici pentru posturile care vor fi libere la data finalizarii rezidentiatului”, a precizat ministrul Sanatatii Publice.

Rezidentiatul se va organiza, în mod descentralizat, pe sase centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Târgu Mures si Timisoara.

Rezidentii care efectueaza garzi, începând cu anul III de rezidentiat, sunt salarizati pentru aceasta activitate cu respectarea reglementarilor legale în vigoare, de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda.

Prima sesiune de rezidentiat pe post va fi organizata pâna la sfârsitul semestrului I din acest an, a mai declarat ministrul Nicolaescu.


Intră acum și în grupul de