29 de nou-născuţi au murit în acest an din totalul celor 2471 de copii născuţi la Maternitatea Suceava, 17 dintre decese înregistrându-se în rândul copiilor cu greutate sub 1000 de grame


Intră acum și în grupul de

Un număr de 29 de decese neonatale s-au înregistrat în acest an în Secţia de Neonatologie din cadrul SJU Suceava, 17 dintre decese înregistrându-se în rândul nou-născuţilor cu greutate sub 1000 de grame.

camelia-filote

Şeful Secţiei de Neonatologie, medicul neonatolog Camelia Filote, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că Maternitatea Suceava, cu nivel de competenţă III , deserveşte judeţul Suceava pentru toţi nou-născuţii, dar şi judeţul Botoşani, în special, în privinţa asistenţei medicale de specialitate acordată nou-născuţilor cu greutate mai mică de 2000 de grame, care beneficiază de tratament şi îngrijire în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală şi în Compartimentul de Prematuri.

„Patologia cea mai frecventă care este tratată în Secţia de neonatologie este de natură respiratorie, digestivă, neurologică asociată, în special, prematurităţii. Nou-născutul sănătos, născut la termen, este îngrijit în sistemul rooming-in, în acelaşi salon cu mama, încurajând alăptarea la sân, sistem ce a fost introdus în maternitatea noastră din 1999, fiind printre primele maternităţi din ţară care au implementat acest sistem”, a subliniat medicul neonatolog sucevean.

Filote a spus că, de la începutul acestui an şi până pe 27 septembrie 2016, în Maternitatea Suceava s-au născut 2471 de copii, din care 29 au decedat.

“Din numărul total de nou-născuţi, 20 au fost cu greutate sub 1000 de grame, iar dintre aceştia 17 au decedat şi trei au fost recuperaţi”, a precizat Filote.

Ea a adăugat că 28 de nou-născuţi au avut la naştere o greutate între 1000 şi 1500 de grame, dintre aceştia 5 au decedat şi 23 au fost recuperaţi, iar 40 de nou-născuţi au avut la naştere greutatea cuprinsă între 1500 şi 2000 de grame, trei dintre ei au murit şi 37 au fost recuperaţi.

Alţi 126 de nou-născuţi au avut greutatea cuprinsă între 2000 şi 2500 de grame, din care un copil a murit, 429 de nou-născuţi au avut greutatea între 2500 şi 3000 de grame, iar 1828 de copii au avut greutatea peste 3000 de grame, trei dintre aceştia au decedat, a spus Filote.

Medicul şef al Secţiei de Neonatologie a făcut o prezentare a activităţii, structurii şi resursei umane a secţiei, precizând că, în prezent, secţia dispune de  72 de paturi, din care 8 sunt în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală, 12 paturi în Compartimentul de Prematuri, iar 52 în Compartimentul rooming- in, sistem ce permite cazarea cuplului mamă-nou-născut şi stimularea alăptării la sân şi diminuarea abandonului.

Ea a precizat că secţia are în dotare, printre altele,  23 de incubatoare moderne, 4 aparate de ventilaţie mecanică, 6 sisteme de ventilaţie cu presiune pozitivă, 6 pulsoximetre, 7 monitoare cardio-respiratorii, 1 monitor pentru funcţia cerebrală, 2 analizoare gaze sanguine, opt lămpi fototerapie, două mese radiante pentru resuscitarea neonatală, un incubator de transport, un echograf portabil Doppler pentru nou-născuţi, un electrocardiograf, un sistem de screening auditiv, un sterilizator, dar şi o instalaţie de avertizare în caz de incendiu şi camere de supraveghere video.

Medicul neonatolog sucevean a subliniat că Secţia de Neonatologie derulează mai multe programe, respectiv  programul pentru prevenirea malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere, programul pentru prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal şi Screeningul neonatal pentru depistarea  precoce a fenilcetonuriei şi a hipotiroidiei.

“La nivelul secţiei nu s-au înregistrat deficienţe în privinţa aprovizionării cu medicamente, materiale sanitare, consumabile, dezinfectanţi, produse de curăţenie, lapte praf pentru nou-născuţi sau lapte formulă specială pentru copiii cu greutate foarte mică la naştere, care au fost achiziţionate de spital din bugetele alocate programelor naţionale”, a spus Filote.

Referindu-se la resursa umană, medicul Camelia Filote a spus că în secţie îşi desfăşoară activitatea şase medici neonatologi, din care patru au competenţe în efectuarea de echografii, 30 de asistente medicale, 8 infirmiere şi 2 îngrijitoare.

Ea a subliniat că personalul a urmat cursuri de perfecţionare în domeniul neonatologiei organizate la Iaşi şi Bucureşti cu sprijinul UNICEF, al Societăţii Româno- Elveţiene şi al Academie Americane de Neonatologie.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de