Bugetul pentru derularea mai multor programe naţionale de sănătate a fost suplimentat


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că bugetele pentru derularea programului naţional pentru prevenirea, tratamentul şi controlul infecţiei HIV-SIDA, programului pentru tratamentul şi controlul tuberculozei şi programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, dar şi cel de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern,  au fost suplimentate şi vor asigura necesarul până la sfârşitul acestui an.

DSP

Zorescu a spus că pentru programul naţional de prevenire, tratament şi control al infecţiei HIV-SIDA a fost alocată o suplimentare în cuantul de 746 000 de lei, fiind a doua suplimentare din acest an, ceea ce face ca bugetul pentru acest program să fie în cuantum de 6 451 000 de lei,

Ea a mai spus că bugetul alocat pentru acest program în anul 2016 este mai mare cu 300 000 de lei faţă de cel din anul 2015.

Medicul sucevean a precizat că o altă suplimentare este la bugetul pentru derularea programului de prevenire, tratament şi control al tuberculozei unde s-au alocat 100 000 de lei, astfel că bugetul total pentru acest program este de 487 000 de lei.

“Suma alocată asigură aprovizionarea cu medicamente, materiale, dar şi pentru efectuarea radiografiilor pulmonare gratuite pentru bolnavi şi contacţii acestora”, a spus Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că suplimentarea bugetului permite derularea în condiţii corespunzătoare atât a anchetelor epidemiologice efectuate pentru cazurile de TBC nou-depistate, dar şi pentru asigurarea tratamentului de specialitate pentru pacienţi

“În ultimii ani, la nivelul judeţului Suceava, incidenţa TBC este în scădere, încadrându-se în media înregistrată la nivel naţional”, a explicat medicul epidemiolog sucevean.

O altă suplimentare a fondurilor s-a înregistrat la programul de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 1 an care nu beneficiază de lapte matern.

Zorescu a menţionat că la acest program suplimentarea a fost de 150 000 de lei, bugetul total pentru acest an fiind de 382 000 de lei pentru achiziţia de lapte praf destinat alimentaţiei bebeluşilor care nu beneficiază de lapte matern.

“În depozitul DSP Suceava mai avem în stoc aproximativ 2000 de kilograme de lapte praf ce sunt în curs de distribuire către primăriile din judeţ, în funcţie de solicitări”, a subliniat medicul sucevean adăugând că în acest an nu s-au înregistrat sincope în aprovizionarea cu lapte praf.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că bugetul programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană a fost suplimentat cu 199 000 de lei, astfel că bugetul total alocat pentru anul 2016 este de 465 000 de lei.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de