Aproximativ 100 de cercetători din România, Ucraina şi Republica Moldova vor participa la Simpozioanele “Artă şi civilizaţie medievală “ şi “Bucovina- File de Istorie”


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 100 de cercetători din România, Ucraina şi Republica Moldova vor participa, în perioada 28-29 noiembrie 2016, la a XVIII-a ediţie a Simpozioanelor “Artă şi civilizaţie medievală “şi “Bucovina- File de Istorie”, manifestări organizate de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Ursu, a declarat, luni, că cele două simpozioane, care marchează 98 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, se vor desfăşura pe patru secţiuni: Istorie veche şi Arheologie,  Ev Mediu, Istorie Modernă şi Contemporană şi Conservare- Restaurare.

“Este practic cel mai important simpozion, ca participare, pe care îl organizează, anual, cele două instituţii. Anul acesta sunt aşteptaţi la Suceava circa 100 de cercetători din România, respectiv din Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Sibiu, Botoşani, Ploieşti, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, precum şi din Cernăuţi şi Kiev şi din Republica Moldova”, a spus Ursu.

El a arătat că în cadrul simpozioanelor va fi lansată medalia comemorativă Karl A. Romstorfer- arhitect austriac, de la cărui moarte se împlinesc 100 de ani.

Ambasador Austria Nechifor Ursu muzeu (8)

Ursu a explicat că lui Karl A. Romstorfer i se datorează începuturile restaurării Cetăţii de Scaun a Sucevei, săpăturile de la Mănăstirea Putna, dar şi alte restaurări, între care Biserica Sf. Gheorghe de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava sau Biserica Mirăuţi.

“Noi am considerat-o ca o datorie morală, mai ales că Muzeul Bucovinei din Suceava i se datorează într-o oarecare măsură, ştiut fiind faptul că primele colecţii au fost constituite din descoperirile făcute la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu ocazia cercetărilor începute în 1895. Arhitectul austriac s-a născut la 17 martie 1854 şi a decedat la 24 septembrie 1916, a precizat Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a mai spus că în deschiderea simpozionului va fi vernisată şi expoziţia permanentă “Sala Ion Nistor”, unul dintre corifeii Unirii Bucovinei cu România. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de