DSVSA Suceava menține interdicția de comercializare a porcinelor în târguri și oboarele din județ


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, medicul veterinar Vasile Semeniuc, a declarat, vineri, că în judeţul Suceava se menţine măsura de interzicere a comercializării porcinelor în târguri şi oboare, fiind una dintre măsurile adoptate de autorităţile sanitare veterinare pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane.

Semeniuc a spus, vineri, pentru NewsBucovina, că această măsură a fost luată de autorităţile sanitare-veterinare în cursul lunii mai, după ce Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova.

El a precizat că interzicerea comercializării porcinelor în târgurile şi oboarele din judeţul Suceava se menţine şi în prezent, inspectorii sanitari-veterinari suceveni efectuând verificări privind modul în care este respectată această măsură.

Semeniuc a explicat că, de la instituirea măsurii şi până în prezent, au fost aplicate amenzi în situaţiile în care au fost depistate persoane care comercializau porci în târguri sau oboare, ultima amendă fiind aplicată în cursul acestei săptămâni, în târgul de animale de la Dolhasca, în urma unei acţiuni de control realizată împreună cu reprezentanţii poliţiei.

vasile-semeniuc-2

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava a menţionat că în târgurile şi oboarele din judeţul Suceava este permisă comercializarea bovinelor, ovinelor şi păsărilor, însă responsabilii care administrează aceste târguri au obligaţia de a nu permite proprietarilor comercializarea animalelor care nu sunt însoţite de documente sanitare-veterinare.

Reamintim că, în cursul lunii mai 2016, ANSVSA a transmis instrucţiuni către DSVSA din judeţele aflate la graniţele de N-E ale României despre măsura închiderii târgurilor, expoziţiilor şi aglomerările de animale pentru specia suine, pe perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecţie la Frontieră şi a controalelor bagajelor călătorilor.

Într-un comunicat de presă al ANSVSA, publicat în luna mai 2016, crescătorii de porcine  erau informaţi cu privire la faptul că “pesta porcină africană este o boală  virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc”, precizându-se că în condiţiile în care “pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase”. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de