Sindicatul sucevean din învățământ dezamăgit de Guvernul Cioloș după ce nu s-au alocat banii câștigați în justiție de cadrele didactice. Întâlnirea de la Ministerul Educației a lăsat un gust amar sindicaliștilor


Intră acum și în grupul de

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a anunțat, miercuri, că rectificarea bugetară aprobată de Guvern nu prevede și sumele necesare pentru plata dobânzilor obținute de sindicate în instanță la drepturile salariale care au fost câștigate și ele prin justiție.sindicat-protest-invatamant

 

Numai în județul Suceava, pentru plata respectivelor dobânzi este necesară o sumă de 33 de milioane de lei.

Într-un comunicat de presă, ASIS arată că  Guvernul României a aprobat, miercuri, a doua rectificare pe anul în curs.

Astfel, la bugetele locale au fost alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor autorităților administrației publice locale, din care 170 milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente unităţilor de învățământ preuniversitar și 938.3 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Deși sumele par la prima vedere destul de mari, ne exprimăm rezerva că autoritățile locale vor reuși să facă plăți pentru hotărârile judecătorești chiar dacă vor manifesta bunăvoință”, se arată în comunicat.

Totodată, se arată că deși sindicatele au fost asigurate, marți, că există un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului care ar fi trebuit aprobată în ședința de lucru a Executivului pentru a rezolva și problema plății dobânzilor, se pare că, pretextând lipsa de fonduri, primul-ministru nu a consimțit ca în textul documentului amintit să se facă vreo referire la rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor necesare plății dobânzilor în învățământ.

„La nivelul județului Suceava vom face adrese către toate consiliile locale prin care le vom solicita să facă plata către cadrele didactice care dispun de sentințe definitive”, se arată în comunicat.

Totodată, ASIS menționează că guvernanții au  promis, în termeni fermi, că săptămâna viitoare, printr-o nouă Ordonanță de urgență, salariile diminuate ale contabililor și secretarilor vor reveni la nivelul din luna iulie 2016.

ASIS mai arată că marți, între orele 9:00-12:30, la sediul M.E.N.C.Ș., o delegație a FSLI, a luat parte la o serie de întâlniri care au avut drept țintă rezolvarea unora dintre problemele cu care se confruntă salariații din învățământul preuniversitar românesc.

La Ministerul Educației s-a discutat cu domnul Vlad Laurențiu – Secretar de Stat, cu domnul Păunică Mihai – Director General, și cu doamna Anisie Monica Cristina – Secretar de Stat despre asigurarea sumelor necesare plății salariilor pentru trimestrul al IV-lea al anului calendaristic 2016,       cuprinderea în bugetul de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata ultimelor tranșe din drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești și      rezolvarea problemei plății dobânzilor prin cea de-a două rectificare bugetară din 2016.

Mai mult, a fost abordată și problema concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct din 2016 și propuneri de modificare a metodologiei în perspectiva organizării și desfășurării viitorului concurs.

Ulterior,  între orele 13:30-15:30, alături de peste 120 de profesori din județele Argeş, Bacău, Buzău, Călăraşi, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Suceava, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, membri ai sindicatelor afiliate la F.S.L.I., au participat la pichetarea sediului Ministerului Finanţelor Publice în încercarea de a-i convinge pe cei care conduc acest minister să aloce sumele necesare pentru plata dobânzilor penalizatoare pe care, în numele membrilor lor, sindicatele din învățământ le-au câştigat în instanţele judecătorești.

„Din păcate, aceste întâlniri mi-au lăsat un gust amar întrucât au scos în evidență (oare mai era nevoie?) lipsa de interes a factorilor decizionali pentru problemele colegilor noștri și faptul că în această perioadă sunt mult mai concentrați pe alte subiecte. Spun acest lucru pentru că, deși ne-a văzut încă de când a sosit la birou, domnului Secretar de Stat Vlad i-au trebuit 90 de minute pentru a-și face timp pentru noi, în timp ce la Ministerul Finanţelor Publice nu s-a găsit nimeni, ministrul, secretar, subsecretar de stat sau măcar vreun director, care să stea de vorbă cu noi pentru a vedea care sunt problemele pentru rezolvarea cărora eram acolo, stând în frig două ore”, se mai arată în comunicat.

 


Intră acum și în grupul de