„Ecologia – politica de supravietuire a Planetei”


Intră acum și în grupul de

Pe data de 21 martie 2008 ora 17.30 debuteaza proiectul „Ecologia – politica de supravietuire a Planetei” cu seara muzeala dedicata „Apei – barometrul de sanatate a Planetei Albastre”, unde invitatii: Alina Sarchis – psiholog si doctor Sorin Balan – medic specialist internist, vor pleda pentru constientizarea efectelor dezastruoase ale distrugerii mediului asupra omului si a Terrei.

Potrivit muzeografului Mariana Gavrilescu, urmatoarele doua dezbateri ale proiectului sunt: „Catastrofele naturale – componente cauzale si manifestari”  – 3 aprilie 2008 ora 17.30 si „PAMÂNTU`, putin bolnav?” – 17 aprilie 2008 ora 17.30.

„Sala multimedia a fost renovata cu acelasi prilej al Anului National al Astronomiei si a fost dotata cu aparatura audio – video performanta, un ecran de mari dimensiuni si aici, în cadrul programului special de popularizare a astronomiei în scoala, derulat în perioada februarie – aprilie, CD-urile prezentate au ca target  public cu o formatie astronomica gradata de la nivel de baza pâna la cel cu o solida cunoastere a tainelor Universului si implica activ beneficiarii. Tematica variata include filme precum: „Lucruri despre stele”, „Invadatorii din spatiu – Comete, asteroizi”, „Monstrii Universului – Gaurile negre”, „Forme de viata extraterestre”, „Coliziuni cosmice”, „Istoria Telescopului Hubble”, „Nasterea si moartea Universului – ultimele teorii despre evolutia Universului” si au o durata de 25 minute, dupa care sunt explicate si discutate împreuna cu muzeografii Planetariului”, a precizat muzeograful Gavrilescu.

Planetariul Suceava a demarat, pentru anul 2008 – An National al Astronomiei, programe educative care îmbina o viziune novatoare si prin care se determina interactivitatea vizitator – Planetariu.         

Programele de educatie muzeala care s-au dovedit pâna acum eficiente si profitabile sunt continuate, îmbogatindu-li-se forma de prezentare a continutului prin includerea unor filme documentare prelucrate de specialistii nostri, prin diversificarea publicatiilor oferite si prin adaptarea programului de Planetariu celor mai noi informatii din astronomie.

Spatiul expozitional a fost reamenajat dupa standarde internationale fiind singura prezentare cu panouri iluminate. Informatia oferita este pusa la dispozitia Planetariului de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA) si contine cele mai noi fotografii din Univers obtinute de Telescopul Spatial Hubble. Impresionante pentru publicul vizitator prin marime si acuratete si de interes pentru noutatea datelor prezentate,  imaginile au un impact vizual si stiintific deosebit.  

Combinând elemente media – fotografii, imagini video si publicatii, specialistii Planetariului promoveaza Anul National al Astronomiei, pregatind Anul 2009 – An International al Astronomiei,  prin noi valori de prezentare.

Specificul Planetariului este educatia permanenta, de aceea s-au inclus, pe lânga programele-lectie sustinute în sala Planetariului (cu o deschidere a cupolei de 10 m – cea mai mare din cele patru din tara) si programe de educatie muzeala concepute pentru public de categorii diverse de vârsta, proiectii si prezentari de filme cu continut enciclopedic. Pentru prescolari si scolari de vârsta mica oferta Planetariului consta în filme interactive care prezinta informatii de baza despre Univers, planeta Pamânt, istoria astronomiei si astronauticii.

Serile muzeale, concepute dupa criteriile de interes ale publicului si dupa calendarul evenimentelor nationale si mondiale sunt stabilite prin strategii menite sa identifice si sa protejeze mostenirea culturala si naturala a cerului înstelat, aceasta resursa spirituala impresionanta dar des ignorata.

Activitatile adiacente ghidajului în sala de Planetariu si în expozitie implica o permanenta reactualizare a informatiilor ce trebuie transmise generos publicului vizitator, având în vedere ca stiinta astronomiei evolueaza vertiginos.


Intră acum și în grupul de