Depozitul de deșeuri de la Moara va fi recepționat în martie, iar cel de la Pojorâta în iulie. În toamnă se organizează licitația pentru operarea întregului sistem


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că operarea întregului sistem de gestionare al deșeurilor din județul Suceava care este realizat cu finanțare europeană va fi licitată în toamna acestui an, cel mai probabil în luna septembrie.

Flutur a spus într-o conferință de presă că depozitul de deșeuri din Moara unde lucrările au început în 2010 ar urma să fie recepționat în luna martie și apoi va fi scoasă la licitație operarea acestuia.

El a menționat că a mai fost constatată o problemă la acest depozit, care se înregistrează însă și la cel din Pojorâta, fiind legată de funcționarea filtrului biologic la temperaturi scăzute.

Potrivit lui Flutur, la temperaturi de minus 20 de grade, temperatura levigatului coboară sub 12 grade, ceea ce duce ca bacteriile să moară și că în aceste condiții este posibil ca filtrul biologic să nu funcționeze.

Soluția găsită este introducerea unor încălzitoare de levigat, costurile fiind estimate la 10-15.000 de euro, a spus președintele CJ Suceava.

Flutur a mai spus că la depozitul din Pojorâta problema de soluționat este cea privind acordul de racord la DN 17, cel actual fiind doar unul de principiu, și că trebuie găsită o soluție pentru siguranța în trafic.

Președintele CJ Suceava a menționat că este nevoie de o bandă de stocare pentru autovehiculele care vin sau plecă de la depozit.

În judeţul Suceava, s-au construit, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului, şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte.

Depozitul de la Pojorâta se adresează unei populaţii de circa 150.000 de locuitori, iar capacitatea sa este la jumătate faţă de cel de la Moara.

Zonele pentru construirea celor două depozite de deşeuri au fost identificate în anul 2009, când a fost obţinut şi avizul integrat de mediu în baza căruia s-a făcut studiul de fezabilitate şi s-a început execuţia proiectului integrat Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care a presupus şi închiderea gropilor de gunoi neconforme, situate pe cursurile de apă din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de