CJ Suceava intenționează să închirieze încă minim cinci ani imobilul în care funcționează Muzeul Etnografic ”Hanul Domnesc” din municipiu


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni vor discuta în ședința ordinară de marți un proiect de hotărâre privind înființarea unei comisii care să negocieze cu proprietarul imobilului în care își desfășoară activitatea Muzeul Etnografic ”Hanul Domnesc” din minicipiul Suceava noile condiții ale contractului de închiriere care expiră în 20 februarie.

Proiectul a fost inițiat de șeful administrației județene sucevene, Gheorghe Flutur, care arată că proprietarul clădirii în care își desfășoară activitatea Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc”, Ustinia Colomeischi, și-a manifestat disponibilitatea de încheiere a unui nou contract de închiriere, pe o perioada de trei ani, însă cu majorarea chiriei lunare cu suma de 1.000 lei, în timp ce Consiliul de Administrație al Muzeului Bucovinei dorește achiziționarea clădiriii sau un contract de închiriere pentru 5 sau 10 ani.

Proprietarul arată că în condițiile în care prețul de închiriere de 7.932,50 lei/lună a fost stabilit la valoarea minimă prevăzută, iar Consiliul Local Suceava nu a mai dorit să scutească de la plata impozitului pentru monumentele istorice, fapt ce a determinat cheltuieli în plus, pentru încheierera unui nou contract, chiria lunară va trebui să crească cu 1000 de lei, iar contractul să fie încheiat pentru 3 ani.

Președintele CJ Suceava, menționează în expunerea de motive pentru înființarea comisiei de negociere că proprietarul nu și-a exprimat intenția de a vinde imobilul, iar CJ Suceava nu a identificat sume de bani pentru a achiziționa clădirea, și că se impune continuarea închirierii acestuia.

Comisia ar urma să fie compusă din consilieri județeni și reprezentanți ai Muzeului Bucovinei, iar negocierile să fie finalizate până în 15 februarie pentru a se putea semna un nou contract până la expirarea actualului contract.

CJ Suceava a încheiat în februarie 2012 un contract de închiriere a Hanului Domnesc pentru o perioadă de cinci ani, după ce imobilul a fost retrocedat în 2011 prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Imobilul, situat în centrul municipiului Suceava, este compus din clădire cu subsol, parter și etaj, cu o suprafață desfășurată de 630 mp și teren aferent în suprafață de 1.913 mp.

Clădirea,  una dintre cele mai vechi cladiri civile din municipiul Suceava, simbol al arhitecturii medievale, găzduiește din anul 1968 Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Suceava.


Intră acum și în grupul de