Inundații la Vatra Dornei. Turiști evacuați, iar locuințe, anexe gospodărești și curți inundate, în urma creșterii rapide a debitelor râurilor Dorna și Bistrița. Prefectul a emis ordin de detonare a unui pod de gheață


Intră acum și în grupul de

În urma temperaturilor crescute şi a precipitaţiilor sub formă de ploaie din ultima perioadă, pe parcursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa, iar temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii.

Apa revărsată din albia râurilor a afectat până sâmbătă dimineața 16 case, 33 de anexe gospodărești și 18 curți toate din municipiul Vatra Dornei, iar pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei şi saci de nisip pentru ridicarea unor diguri de protecţie.

ISU Suceava precizează că încă de la primele semne de creştere a debitelor, la nivelul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei s-au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie şi a fost crescută capacitatea operaţională prin chemarea la serviciu a militarilor aflaţi în tura liberă.

Totodată, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ au fost informaţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi toate primăriile din zona ameninţată cu privire la pericolul producerii de inundaţii, urmând ca preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să asigure permanenţa la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale.
În același timp, echipaje ale lucrătorilor SGA, ale pompierilor militari şi ale poliţiştilor au monitorizat permanent zonele, operaţiune care, de altfel, este efectuată pe toată perioada sezonului rece.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari suceveni, Instituţiei Prefectului, SGA, Poliţiei şi Jandarmeriei.

În zona Vatra Dornei s-au deplasat subprefectul Ionuţ Creţuleac şi generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul şef al ISU Suceava pentru a coordona intervențiile.

Un număr de 30 de pompieri militari au intervenit cu 3 autospeciale şi 4 motopompe, pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile.

În zonă au mai intervenit lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, cu primarul şi viceprimarul municipiului, precum şi primarul şi voluntari ai comunei Dorna Candrenilor, cu utilaje şi accesorii specifice.

Până sâmbătă seara la ora 22:00, erau inundate șapte case, două anexe şi 12 curţi și de asemenea, 4 turişti au fost evacuaţi de la o pensiune, care era în pericol să fie inundată, iar echipajele structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă au rămas mobilizate în teren în sprijinul populaţiei şi pe timpul nopţii, iar duminică dimineața la ora 7.00  erau inundate 16 case, 33 de anexe și 18 curți.

Din ordinul prefectului Constantin Harasim, duminică dimineaţă echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a deplasat la Vatra Dornei pentru a interveni cu material exploziv asupra podului de gheaţă de pe râul Bistriţa.(N.B.)


Intră acum și în grupul de