Administrația Națională Apele Române va interveni cu utilaje de mare capacitate pentru deblocarea de ghețuri a râurilor Bistrița și Dorna, anunță Gheorghe Flutur


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, în urma analizei, la fața locului făcută duminică dimineața, că Administraţi Naţională Apele Române va trimite utilaje suplimentare în judeţ pentru deblocarea zăporului format la confluenţa râurilor Dorna şi Bistriţa.

Flutur a spus că este necesară intervenția rapidă pentru deblocarea cursurilor de apă pentru prevenirea unor inundaţii în această zonă în condițiile în care de miercuri vremea intră într-un proces de încălzire.

Președintele CJ Suceava a menționat că, după întrunirea grupului tehnic, sâmbătă, la Prefectura Suceava, duminică, la Vatra Dornei a avut loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local din municipiul Vatra Dornei.

 

FOTO: ISU Suceava

Cu această ocazie s-a vizualizat în teren situaţia exactă a zăpoarelor de pe râurile Dorna şi Bistriţa, şi de la confluenţa acestora, iar pentru o imagine de ansamblu s-au folosit și imagini preluate cu o dronă.

Potrivit lui Flutur, de luni, echipele de intervenție ale Apele Române vor începe să spargă podurile de gheaţă cu utilajele şi angajaţii din judeţul Suceava, urmând ca în perioada următoare în zonă să fie aduse două utilaje grele pentru intervenţii mai complexe.

„Este vorba despre două excavatoare cu braţ hidraulic pentru dislocarea gheţarilor din zona cu blocaje, de la confluenţa celor două râuri. În urma întâlnirii de astăzi de la Dorna au fost stabilite zonele în care vor acţiona cele două utilaje. Vreau să mulţumesc celor de la Apele Române că au înţeles urgenţa şi că trebuie să intervenim de pe acum, pentru că se anunţă iar încălzirea vremii şi nu vrem să ajungem la evaluări de pagube”, a declarat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a menționat că trebuie realizat un culoar spre Rusca şi Dorna Arini, prin dinamitarea podurilor de gheaţă, sub supravegherea Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru a nu se distruge fauna.

Pentru prevenirea unor inundaţii, se au în vedere investiții în construcţia unui baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, care va avea rolul de a opri zăpoarele, astfel încât să se evite blocajele de gheţuri de la confluenţa cu râul Bistriţa.

FOTO: ISU Suceava

Totodată ar trebui să fie făcute și investiții de consolidare a digurilor din zonele cu locuinţe şi din zona industrială.(N.B.)


Intră acum și în grupul de